Självreglering – ADHD-hjärnan och volymkontrollen

Rusar du igenom saker, trots att du egentligen inte alls har bråttom? Är det viktigare att vara först än att vara noggrann? Kan lugna, avslappnade situationer leda till konflikter av tristess? Laddar ditt energibatteri plötsligt ur, bara för att sedan vara helt överladdat utan förvarning? Måste du ”ta något” för att känna dig normal?

Då är du i gott sällskap!

Att leva med en ADHD-hjärna i en värld för neurotypiker kan vara en utmaning av många olika anledningar. Ofta kan det vara svårt att fatta varför saker som verkar så logiska och enkla för andra fortsätter att vara så svåra för en ADHD-hjärna.

ADHD 24/7-modellen kan ge oss en överblick över vilka delar av just din ADHD som orsakar de största svårigheterna i just ditt liv. Siffrorna 2 – 4 – 7 representerar just de olika övergripande områden i livet som är av betydelse för att leva ett så meningsfullt liv som möjligt. Lär dig mer om 24/7 modellen här.

Klurig relation med belöningssystemet

Om du har ADHD är chansen stor att du kämpar med eller mot din hjärnas belöningssystem och dopaminreglering. Belöningssystemen är viktiga för vår motivation och hjälper oss att styra och reglera våra beteenden mot saker som ökar chanserna för vår egen – och vår arts – överlevnad. Superviktigt ju!

Men de här, rätt primitiva systemen, är inte alls lika bra att luta sig mot när vi vill uppnå mer långsiktiga mål.

Många barn och vuxna med ADHD kan beskriva att de ofta reagerar väldigt intensivt. De får kämpa med att stå emot omedelbara frestelser för att kunna få en större vinst senare. Vi vet att dopamin är en av nyckelspelarna här. Och att svårigheter att reglera dopamin kan ligga till grund för många av de svårigheter som beskrivs vid ADHD.

Men det är inte såklart inte så enkelt som att säga att ADHD innebär för mycket eller för lite dopamin. Det verkar istället som att ADHD-hjärnan reagerar annorlunda på frisättning av dopamin jämfört med hjärnor utan ADHD.

Many times self-regulation can help, by taking control of the volume control.

ADHD-hjärnan som volymknapp

För att förstå mer om typiska ADHD-beteenden och gör superkomplicerade neurobiologiska processer superenkla. Då kan vi tänka oss att belöningssystemen är som hjärnans volymknapp för dopamin.

Många med ADHD får kämpa hårt med att hitta saker i livet som känns tillräckligt viktiga för att man över huvud taget ska kunna kliva upp ur sängen på morgonen. 

Men många kan också beskriva att de reagerar så intensivt att det blir stört omöjligt att vara ”lagom”. Det är som om hjärnans volymknapp antingen fastnar på noll. Och det blir omöjligt att få något gjort, komma igång eller starta upp saker man vet att man måste göra. Oavsett hur viktiga de är för en själv eller andra. 

Eller så, utan förklaring, vrids volymknappen upp till 100. Och blir så i gasen att det är omöjligt att få stopp på sig själv och få den återhämtning som behövs.

Bemästra med självreglering

Odiagnostiserad och obehandlad ADHD kan ha allvarliga konsekvenser, både kroppsligt och psykiskt. Och många av svårigheterna som kommer med ADHD handlar om problem med just självreglering. Det handlar om att hitta sin egen balans för att kunna leva ett balanserat liv. Och om att hitta rätt nivå för till exempel energi, aktivitet, aptit, sömn eller känslor.

Så även om vi ofta talar om de negativa följderna av ADHD, är det ljusa budskapet att i princip alla dessa konsekvenser kan förebyggas med rätt kunskap och verktyg.

För att bemästra ADHD-hjärnan börjar det med att lära känna och förstå sin unika ADHD-profil. Genom självmedvetenhet kan vi bättre ta till oss rätt råd och hitta verktyg som är anpassade till vårt eget liv. Förståelsen som en diagnos kan ge, är ofta startpunkten för ökad självmedkänsla och bättre riktad egenvård. Och faktum är att med rätt verktyg kan nästan alla problem förknippade med ADHD avhjälpas.

Så varför inte sätta igång direkt?

Du kan använda Letterlife appen för att se hur olika områden i ditt liv hänger ihop med, och påverkar varandra.

Om du tycker att det är svårt att hålla reda på alla olika områden kan du använda ADHD 24/7-modellen. Och glöm inte att räkna in dina hormoner och eventuella preventivmedel i ekvationen!

Senaste
Profile Photo of Dana - a woman with ADHD and a dedicated Letterlife user
  • Blogg

Att äntligen förstå mig själv – En användarberättelse

Hej!Jag är Dana, en 47-årig kvinna med ADHD och en engagerad användare av Letterlife sedan starten. Det här är min berättelse om hur min diagnos och Letterlife hjälpt mig att hitta och förstå mig själv. Vem jag verkligen är och vad jag behöver. Jag blev diagnostiserad med ADHD vid 42 års ålder. Att äntligen få […]

Find strategies for moderation and balanced living.
  • Blogg

Lagom hälsosam

Det räcker med att öppna sina sociala medier för att översköljas av vårt hälsomedvetna samhälle. Man kan få uppfattningen av att själva målet med livet är att maximera träningen och äta så näringsriktigt som möjligt. Men ett alltför stort fokus på att leva hälsosamt kan bli ohälsosamt i sig. I den här artikeln djupdyker vi […]

ADHD & Diet - what is the connection?
  • Blogg

ADHD, kost, kroppsuppfattning och ätstörningar – Hur hänger det ihop?

Är du en kvinna med ADHD, ADD eller autism är den statistiska sannolikheten att du någon gång under livet har varit tvungen att kämpa med en regelrätt ätstörning1. Frågar jag dig hur du känner, eller har känt, om din kropp är risken ännu högre att du (och mer än hälften av dina ADHD-systrar) kommer berätta […]