ADHD, kost, kroppsuppfattning och ätstörningar – Hur hänger det ihop?

Är du en kvinna med ADHD, ADD eller autism är den statistiska sannolikheten att du någon gång under livet har varit tvungen att kämpa med en regelrätt ätstörning1. Frågar jag dig hur du känner, eller har känt, om din kropp är risken ännu högre att du (och mer än hälften av dina ADHD-systrar) kommer berätta att ni levt ett helt liv i konstant krig med era kroppar och ert ätbeteende.

Många av er kommer detaljerat kunna beskriva hur ni genom livet har använt mat och socker för att reglera energinivåer, känslor och uppmärksamhet.

Vad är det för fel med min hjärna?

Forskning visar också tydligt att ADHD är vanligare bland flickor och kvinnor som kämpar med övervikt. Och alla de negativa hälsoeffekterna som följer med övervikt och fetma är dessvärre också vanligare bland både barn och vuxna med ADHD2

Med tanke på vad vi vet om ADHD-hjärnan är det här kanske inte så överraskande? Vi vet ju till exempel att ADHD är kopplat till hjärnans dopaminbalans. Något som också tätt knutet till vår reglering av hunger och mättnad. Så vi kan ganska säkert säga att, på gruppnivå, handlar ADHD om att leva med ett känsligare dopaminsystem.

Alltså att vara känsligare för att fastna för sådant som ger oss kickar som alkohol, droger, sex, spel, sociala medier eller shopping. Socker, kolhydrater och godsaker är dessvärre heller inget undantag.

ADHD & Diet - what is the connection?

Hur kan ADHD-symptom leda till övervikt?

Impulsiviteten i ADHD kan göra det svårare att stå emot alla de frestelser med socker och kalorität mat vi utsätts för i vartenda gathörn. Och ibland gör ouppmärksamheten det svårt att upptäcka hungerkänslor i tid. Går det för länge mellan måltiderna vill kroppen snabbt få i sig fett och sötsaker.

I dessa lägen krävs det i princip övermänsklig självdisciplin för att planera och förbereda en välbalanserad måltid. De flesta av oss rycker nog tag i en påse chips eller godis, en macka, snabbmat eller hinkar i oss en läsk. 

Och vips så har timmar av fasta ersatts av ett överflöd av kolhydrater och kalorier. Ofta långt över det rekommenderade dagliga intaget.

Stressa inte upp dig över att du är stressad!

Något som kan göra det ännu svårare att få till regelbundna och hälsosamma rutiner vid ADHD är att det också är vanligare att ha problem med sömnen.

Dålig sömnkvalitet kan leda till viktuppgång av flera orsaker. 

När vi är stressade eller inte sover av andra anledningar frisätter kroppen mer av de stress- och aptitstimulerande hormonerna kortisol och leptin. Det är en smart överlevnadsmekanism för att lagra energi och öka kroppens fettreserver i osäkra tider. 

Men livet med ADHD är lite för ofta ett liv där stress och sömnlöshet är regel snarare än undantag. Och svårigheter med en ständig hunger och hot om ökande vikt en ständig fara.

Att äta upp sina känslor

Kanske fastnar du i ett ändlöst jojo-bantande. Där du växlar mellan självsvält och hetsätning åtföljt av en långsam men konstant viktuppgång? Kanske äter du för snabbt, så det blir svårt för hjärnan att hinna uppfatta hur mycket energi du faktiskt har fått i dig? 

Alltför många kvinnor med ADHD kan berätta om hur skamligt det är att inte ens som vuxen ha kontroll över sitt ätande. För många innebär ADHD problem med att förstå, tolerera och hantera känslor. Då ligger tröstätande eller självmedicinering med mat kanske inte långt så bort?

Många tror nog att negativa känslor som sorg, skam eller ilska är de vanligaste känslorna bakom hets- eller överätning. Men få vet att det faktiskt verkar vara rastlöshet och uttråkning som är de vanligaste orsakerna bland både barn och vuxna med ADHD. 

Att veta är en sak, att göra en annan….

Ett av de viktigaste budskapen här är att problemen med kost, kroppsuppfattning och ätstörningar vid ADHD inte har något med moral, karaktär eller dåliga omdöme att göra. Det är något som forskningen visar tydligt.

Tvärtom handlar det om att man ofta har svårare att hitta balansen och självreglering trots att man vet vad som är rätt och lagom. 

Därför börjar vägen mot hälsosamma kostvanor alltid med att förstå hur just din ADHD-hjärna fungerar. Och att hitta de verktyg och strategier som fungerar för just dig!

I Letterlife-appen har vi samlat tips & tricks för att hjälpa dig på vägen. Ladda ned den & anmäl ditt intresse, om du inte gjort det ännu!

  1. Nazar BP, Bernardes C, Peachey G, Sergeant J, Mattos P, Treasure J. The risk of eating disorders comorbid with attention-deficit/hyperactivity disorder: A systematic review and meta-analysis. Int J Eat Disord. 2016 Dec;49(12):1045-1057. doi: 10.1002/eat.22643. Epub 2016 Nov 15. PMID: 27859581. ↩︎
  2. Cortese S, Tessari L. Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) and Obesity: Update 2016. Curr Psychiatry Rep. 2017 Jan;19(1):4. doi: 10.1007/s11920-017-0754-1. PMID: 28102515; PMCID: PMC5247534. ↩︎
Senaste
Profile Photo of Dana - a woman with ADHD and a dedicated Letterlife user
  • Blogg

Att äntligen förstå mig själv – En användarberättelse

Hej!Jag är Dana, en 47-årig kvinna med ADHD och en engagerad användare av Letterlife sedan starten. Det här är min berättelse om hur min diagnos och Letterlife hjälpt mig att hitta och förstå mig själv. Vem jag verkligen är och vad jag behöver. Jag blev diagnostiserad med ADHD vid 42 års ålder. Att äntligen få […]

Find strategies for moderation and balanced living.
  • Blogg

Lagom hälsosam

Det räcker med att öppna sina sociala medier för att översköljas av vårt hälsomedvetna samhälle. Man kan få uppfattningen av att själva målet med livet är att maximera träningen och äta så näringsriktigt som möjligt. Men ett alltför stort fokus på att leva hälsosamt kan bli ohälsosamt i sig. I den här artikeln djupdyker vi […]

  • Blogg

Bara gört! – De bästa träningstipsen från PT-psykologen Greta

Behöver du praktiska verktyg för att få till träning som håller över tid? Jag gissar nämligen att du, som de allra flesta, säkerligen redan hört att regelbunden fysisk aktivitet är en grundpelare för alla människors både mentala och fysiska hälsa. Idag kommer PT-psykologen Greta Wester att dela med sig av sina bästa träningstips med dig! Att […]