ADHD, kost, kroppsuppfattning och ätstörningar – Hur hänger det ihop?

Är du en kvinna med ADHD, ADD eller autism är den statistiska sannolikheten att du någon gång under livet har varit tvungen att kämpa med en regelrätt ätstörning1. Frågar jag dig hur du känner, eller har känt, om din kropp är risken ännu högre att du (och mer än hälften av dina ADHD-systrar) kommer berätta att ni levt ett helt liv i konstant krig med era kroppar och ert ätbeteende.

Många av er kommer detaljerat kunna beskriva hur ni genom livet har använt mat och socker för att reglera energinivåer, känslor och uppmärksamhet.

Vad är det för fel med min hjärna?

Forskning visar också tydligt att ADHD är vanligare bland flickor och kvinnor som kämpar med övervikt. Och alla de negativa hälsoeffekterna som följer med övervikt och fetma är dessvärre också vanligare bland både barn och vuxna med ADHD2

Med tanke på vad vi vet om ADHD-hjärnan är det här kanske inte så överraskande? Vi vet ju till exempel att ADHD är kopplat till hjärnans dopaminbalans. Något som också tätt knutet till vår reglering av hunger och mättnad. Så vi kan ganska säkert säga att, på gruppnivå, handlar ADHD om att leva med ett känsligare dopaminsystem.

Alltså att vara känsligare för att fastna för sådant som ger oss kickar som alkohol, droger, sex, spel, sociala medier eller shopping. Socker, kolhydrater och godsaker är dessvärre heller inget undantag.

ADHD & Diet - what is the connection?

Hur kan ADHD-symptom leda till övervikt?

Impulsiviteten i ADHD kan göra det svårare att stå emot alla de frestelser med socker och kalorität mat vi utsätts för i vartenda gathörn. Och ibland gör ouppmärksamheten det svårt att upptäcka hungerkänslor i tid. Går det för länge mellan måltiderna vill kroppen snabbt få i sig fett och sötsaker.

I dessa lägen krävs det i princip övermänsklig självdisciplin för att planera och förbereda en välbalanserad måltid. De flesta av oss rycker nog tag i en påse chips eller godis, en macka, snabbmat eller hinkar i oss en läsk. 

Och vips så har timmar av fasta ersatts av ett överflöd av kolhydrater och kalorier. Ofta långt över det rekommenderade dagliga intaget.

Stressa inte upp dig över att du är stressad!

Något som kan göra det ännu svårare att få till regelbundna och hälsosamma rutiner vid ADHD är att det också är vanligare att ha problem med sömnen.

Dålig sömnkvalitet kan leda till viktuppgång av flera orsaker. 

När vi är stressade eller inte sover av andra anledningar frisätter kroppen mer av de stress- och aptitstimulerande hormonerna kortisol och leptin. Det är en smart överlevnadsmekanism för att lagra energi och öka kroppens fettreserver i osäkra tider. 

Men livet med ADHD är lite för ofta ett liv där stress och sömnlöshet är regel snarare än undantag. Och svårigheter med en ständig hunger och hot om ökande vikt en ständig fara.

Att äta upp sina känslor

Kanske fastnar du i ett ändlöst jojo-bantande. Där du växlar mellan självsvält och hetsätning åtföljt av en långsam men konstant viktuppgång? Kanske äter du för snabbt, så det blir svårt för hjärnan att hinna uppfatta hur mycket energi du faktiskt har fått i dig? 

Alltför många kvinnor med ADHD kan berätta om hur skamligt det är att inte ens som vuxen ha kontroll över sitt ätande. För många innebär ADHD problem med att förstå, tolerera och hantera känslor. Då ligger tröstätande eller självmedicinering med mat kanske inte långt så bort?

Många tror nog att negativa känslor som sorg, skam eller ilska är de vanligaste känslorna bakom hets- eller överätning. Men få vet att det faktiskt verkar vara rastlöshet och uttråkning som är de vanligaste orsakerna bland både barn och vuxna med ADHD. 

Att veta är en sak, att göra en annan….

Ett av de viktigaste budskapen här är att problemen med kost, kroppsuppfattning och ätstörningar vid ADHD inte har något med moral, karaktär eller dåliga omdöme att göra. Det är något som forskningen visar tydligt.

Tvärtom handlar det om att man ofta har svårare att hitta balansen och självreglering trots att man vet vad som är rätt och lagom. 

Därför börjar vägen mot hälsosamma kostvanor alltid med att förstå hur just din ADHD-hjärna fungerar. Och att hitta de verktyg och strategier som fungerar för just dig!

I Letterlife-appen har vi samlat tips & tricks för att hjälpa dig på vägen. Ladda ned den & anmäl ditt intresse, om du inte gjort det ännu!

  1. Nazar BP, Bernardes C, Peachey G, Sergeant J, Mattos P, Treasure J. The risk of eating disorders comorbid with attention-deficit/hyperactivity disorder: A systematic review and meta-analysis. Int J Eat Disord. 2016 Dec;49(12):1045-1057. doi: 10.1002/eat.22643. Epub 2016 Nov 15. PMID: 27859581. ↩︎
  2. Cortese S, Tessari L. Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) and Obesity: Update 2016. Curr Psychiatry Rep. 2017 Jan;19(1):4. doi: 10.1007/s11920-017-0754-1. PMID: 28102515; PMCID: PMC5247534. ↩︎
Senaste
Mother and ADHD teen girl daughter having communication problems
  • Blogg

Mamma till en tonårsdotter med AuDHD

Moderskapet ser inte likadant ut för alla. När du har en tonårsdotter med ADHD eller autism kan du behöva förbereda dig på en helt annan resa än en mamma till en dotter utan diagnos. I den här bloggen delar vi med oss av insikter från andra Letterlife-mammor till tonåringar med AuDHD, utforskar vanliga utmaningar och […]

Routines is the antidote to stressful vacation
  • Blogg

När ledighet är mer stressande än vardag

Does vacation bring feelings of stress and loneliness, rather than feeling exciting? Can’t you rely enough on your energy levels to take action, invite someone over for dinner, or suggest an outing? In this blog, you’ll get smart tips on habits and routines to use from our occupational therapist, Matilda Utbult. What’s your take on […]

Unique ADHD healthcare treatment
  • Blogg

Effektivt och personligt stöd oavsett diagnos

– vänta inte på att någon annan ska definiera dig!  Effektiv hantering av ADHD för kvinnor bygger på personlig vård, evidensbaserad behandling och självhjälp. I den här guiden beskriver vi strategier för att säkerställa att din behandlingsplan är anpassad efter dina unika behov. Och hur du kan ta kontroll även utan diagnos. För att förbättra […]