Att äntligen förstå mig själv – En användarberättelse

Hej!
Jag är Dana, en 47-årig kvinna med ADHD och en engagerad användare av Letterlife sedan starten. Det här är min berättelse om hur min diagnos och Letterlife hjälpt mig att hitta och förstå mig själv. Vem jag verkligen är och vad jag behöver.

Jag blev diagnostiserad med ADHD vid 42 års ålder. Att äntligen få rätt diagnos var som att fira en andra födelsedag. Sedan dess har jag vandrat på en slingrig väg framåt. Först ägnade jag några år åt självreflektion. Jag vände ut och in på mig själv och hela mitt liv, mina tidigare utmaningar och eventuella mönster jag kunde se. Jag la en hel del tid på att funderade på ”vad som kunde ha varit” om jag bara hade fått min diagnos och rätt förklaringsmodell tidigare.

Därefter kom en period av acceptans. Jag hade dessutom turen att ha ett förstående och tillgängligt team av hälso- och sjukvårdspersonal runt mig som har varit till stor hjälp på min ADHD-resa: min psykiater, psykoterapeut, min allmänläkare och min arbetsterapeut. Med rätt behandling, kunskap, stöd och mycket engagemang började jag steg för steg förstå mina tankar och mönster. Med hjälp av arbetsterapeuten lärde jag mig att organisera, skapa realistiska planeringar och till och med lära mig att använda en kalender för första gången i mitt liv!

Trots allt detta kände jag att det var något som saknades i min ADHD-verktygslåda. Jag känner mig ofta ensam och missförstådd i en värld skapad för de 95 % av mänskligheten som är neurotypiska. Jag ville ha mer sammanhang och få kontakt med andra som är som jag. Jag ville kunna vara säker på att de kunskaper och den information jag sökte efter var källkritisk och evidensbaserad.

Något som var lätt att fatta och alltid nära till hands i min ficka. Eftersom jag så lätt överväldigas av starka känslor av ensamhet, trötthet eller ilska och inte vill agera på dem. Det var då jag upptäckte Letterlife!

Nu använder jag Letterlife flera gånger varje dag, på följande sätt:

 1. Jag reggar när jag tar mina mediciner och vilken effekt de har. Det hjälper mig att komma ihåg om jag faktiskt har tagit mina mediciner och fungerar som dagbok när jag diskuterar medicinändringar med min läkare.

 2. Dagboksnotiser med saker jag gjort bra. Jag antecknar saker, händelser och stunder jag känner mig tacksam för det positiva jag bidragit med.

 3. Dagliga frågor om livsstil och mående. Bara genom att svara på korta frågor om hur dagen varit utifrån känslor, stressnivåer, sömn, motion, kost, relationer, sociala medier, impulsshopping etc. gör att jag tänker ett extra varv på att sköta om mig själv lite bättre.

 4. Statistik kopplad till mina hormoner och min menscykel. Den här förståelsen för hur mina hormoner påverkar mig har varit extremt viktigt för mig eftersom jag är i perimenopaus. Nu ser jag  tydliga mönster i min menscykel och mina ADHD-symtom.

 5. Ett Community med äkta gemenskap. Letterlifes Community är ett säkert och skyddat diskussionsforum där jag känner att jag kan berätta om mig själv och få läsa om andras upplevelser. Det har gjort att jag känner mig mycket mindre ensam och att det jag känner och gör inte är konstigt. Det finns andra som mig därute!

 6. MindHub är ett otroligt värdefullt informationsbibliotek. Det ger klarhet kring så många ämnen! De regelbundna faktaspäckade föreläsningarna (webinars) som ligger i appen har varit SÅ värdefulla för mig som är så kunskapstörstande men som inte vågar lita på all kunskap som ligger på nätet. Jag gillar särskilt de om Beroende och ADHD, ADHD och mindfulness, Självreglering, ADHD och klimakteriet. De har gett insiktsfull, och hoppfull information i ett användarvänligt format. Jag vågade till och med prova mindfulness-meditation för första gången!

Här är mina bästa tips:

 • Jag brukar titta på Letterlifes webinars medan jag gör något som jag tycker är dötråkigt: typ att vika tvätt eller diska.

 • Jag brukar gå in i Communityt och läsa när jag känner mig ledsen eller tappar självkänslan. Alla skriver så öppet om sin egen sårbarhet där och bara känslan av att inte vara ensam brukar göra att jag kan gaska upp mig och ta mig igenom även en skitdag.

  Bättre att surfa runt i trådarna där och få förståelse och pepp än att gå ut på mina sociala medier och börja jämföra mig med andra och bara må ännu sämre. 

 • MindHub använder jag som faktabibliotek men även som avledning när jag känner mig rastlös. Det är liksom bättre att gå in där och lära sig något som jag faktiskt har nytta av än att gå ut online och shoppa något, eller starta ett bråk med min man bara för att jag är uttråkad.

Alla verktyg i Letterlife har hjälpt mig att leva ett bättre och värdigare liv med mer glädje och självförtroende. Ett liv med mer kontroll över mina känslor, beteenden och hur jag väljer att navigera i just mitt liv

Är du nyfiken på att prova Letterlife? Skapa ett konto här.

/Dana

Senaste
Mother and ADHD teen girl daughter having communication problems
 • Blogg

Mamma till en tonårsdotter med AuDHD

Moderskapet ser inte likadant ut för alla. När du har en tonårsdotter med ADHD eller autism kan du behöva förbereda dig på en helt annan resa än en mamma till en dotter utan diagnos. I den här bloggen delar vi med oss av insikter från andra Letterlife-mammor till tonåringar med AuDHD, utforskar vanliga utmaningar och […]

Routines is the antidote to stressful vacation
 • Blogg

När ledighet är mer stressande än vardag

Does vacation bring feelings of stress and loneliness, rather than feeling exciting? Can’t you rely enough on your energy levels to take action, invite someone over for dinner, or suggest an outing? In this blog, you’ll get smart tips on habits and routines to use from our occupational therapist, Matilda Utbult. What’s your take on […]

Unique ADHD healthcare treatment
 • Blogg

Effektivt och personligt stöd oavsett diagnos

– vänta inte på att någon annan ska definiera dig!  Effektiv hantering av ADHD för kvinnor bygger på personlig vård, evidensbaserad behandling och självhjälp. I den här guiden beskriver vi strategier för att säkerställa att din behandlingsplan är anpassad efter dina unika behov. Och hur du kan ta kontroll även utan diagnos. För att förbättra […]