Varför jämställdhet och kvinnors rättigheter kan påverka samhället i generationer framåt!

Glad Internationell kvinnodag på er! Den här dagen är till för oss, 3,95 miljarder flickor och kvinnor. Alltså hälften av mänskligheten!

Nu lever ju i och för sig kvinnor, idag och alla andra dagar på året, i en samhällsstruktur som är anpassad till en manlig norm. Ett faktum som varit relativt oförändrat genom tiderna.

Egentligen är det konstigt att inte kvinnors rättigheter och hälsa ges större utrymme. Särskilt med tanke på att kvinnor utgör två tredjedelar av den globala arbetskraften inom hälso- och sjukvården.

Så att hålla flickor och kvinnor välmående och friska borde vara ett klart och tydligt socialt fokus. Inte minst med tanke på den samhällsnytta vi kan bidra med för barn och äldre.

Fler kvinnor får diagnos men skillnaderna i vården består

Från relativt låga nivåer ökar ADHD-diagnoserna nu bland flickor och kvinnor. Men flickor och kvinnor får fortfarande diagnos många år senare än pojkar och män. Det ökar deras risk för negativa kroppsliga, psykiska och konsekvenser under viktiga formativa år av livet.

Vår forskning har identifierat ett smärtsamt glapp där vården rapporterar att kvinnor med ADHD konsumerar över tio gånger mer resurser än kvinnor utan ADHD.

Samtidigt som kvinnorna med ADHD själva berättar hur de ständigt blir missförstådda, förbisedda och svikna av vården. Hur går det här ihop? Vem har rätt, och vem har fel? Och, viktigast av allt, kan vi göra något åt det?

Faktum är att den låga livskvalitet som kvinnor med ADHD rapporterar återspeglas i en låg vardagsfunktion och ett stort lidande.

För att leva med ADHD, vare sig man har fått en diagnos eller ej, och känna sig övergiven och missförstådd av vården leder inte sällan till en misstro och förtvivlan. Det medför att kvinnor fortsätter att söka förklaringar till utmaningar och psykisk ohälsa, och diffusa kroppsliga symptom eller oklara tillstånd.

Tyvärr finns det bara några få studier, ofta av låg vetenskaplig kvalitet, som har fokuserat på den här stora gruppen av kvinnor. En sårbar grupp med ADHD som söker sjukvård i så mycket större utsträckning än både män och kvinnor utan ADHD.

Det lämnar både kvinnorna och deras vårdkontakter i en blind fläck på kartan. Utan möjlighet att förstå varför hälsan, vardagsfunktionen och livskvaliteten är så smärtsamt låg.

Riskerna med att missa könsskillnader i forskningen

Bristen på intresse för flickor och kvinnors utmaningar inom mental och psykosocial hälsa är orättvis.

Kunskapsluckor som denna öppnar dörren vidöppen för opportunistiska, pseudovetenskapliga initiativ. Tveksamma medicinska råd om att göra långtgående förändringar i livsstilen florerar fritt på nätet. 

Det kan vara rekommendationer om träningsrutiner eller kostrestiktioner som att utesluta koffein, gluten, kolhydrater eller andra extrema dieter. Till att hävda att kvinnor lider av ”hormonell obalans”. Ett ytterst tveksamt spår med förslag på dyra blodtester och icke evidensbaserade hormonella behandlingar. Eller kombinationer av vitaminer och örtextrakt köpta över internet.

Dessa totalt ovetenskapliga, större eller mindre ingrepp i livet är i bästa fall bara dyra och ett slöseri med tid. I värsta fall kan de dock orsaka verklig skada och ytterligare ställa till livet. Och det för människor som redan har en hög risk att utveckla funktionella kroppsliga tillstånd, ångest eller depression.

Så var uppmärksam och kritisk!

Bara för att någon “lyfter flickor och kvinnor” betyder inte att de bidrar till att stärka kvinnor eller göra nytta för jämställdheten i det långa loppet.

Hur rimliga de än låter, är råd och rekommendationer för flickor och kvinnor nämligen alltför ofta antingen tagna ur sitt sammanhang. De är baserade på forskning som är utförd på män eller framför allt framtagna för att kapitalisera på oro och okunskap.

Enligt Emily G. Jacobs, biträdande professor vid University of California, Santa Barbara

fokuserar mindre än 0,5% av de över 50 000 mänskliga hjärnavbildningsstudier som genomförts till dags dato, på hälsospecifika faktorer relevanta för kvinnor.1

Ett faktum som blir särskilt problematiskt mot bakgrund av den snabba ökningen av de neurologiska och funktionella tillstånden vi ser bland kvinnor de senaste åren.

Inte särskilt överraskande, så är den här snedvridna könsfördelningen lika tydlig när det gäller finansiering av forskning. Speciellt forskning på det som är unikt för kvinnor, exempelvis endometrios, p-piller, graviditetsproblem och klimakteriet. Men också på problem som är vanligare hos kvinnor än hos män som depression, ångest, fibromyalgi, smärttillstånd, utmattnings- eller kroniskt trötthetssyndrom.2

Vi behöver göra något nu!

För medan vi väntar in mer högkvalitativ forskning om könsskillnader i hälsoutfall. Så kommer kvinnor med ADHD och andra psykiatriska diagnoser att greppa efter ovetenskapliga, onödiga och i vissa fall hälsofarliga metoder. Det utsätter dem för ännu fler onödiga risker!

Internationella kvinnodagen bör fortsätta att påminna oss om det viktiga arbete som ligger framför oss. Så låt oss inte glömma att satsningar som prioriterar flickor och kvinnors hälsa är den smartaste genvägen till ett effektivare, sundare och friskare samhälle.

För flickor och kvinnor som får jämlik utbildning, sjukvård och familjeplanering sprider psykisk, fysisk och sexuell hälsa i generationer framåt! En vinst för alla!

  1. https://www.nature.com/articles/s44220-023-00125-w ↩︎
  2. https://www.nature.com/immersive/d41586-023-01475-2/index.html
    ↩︎
Senaste
Profile Photo of Dana - a woman with ADHD and a dedicated Letterlife user
  • Blogg

Att äntligen förstå mig själv – En användarberättelse

Hej!Jag är Dana, en 47-årig kvinna med ADHD och en engagerad användare av Letterlife sedan starten. Det här är min berättelse om hur min diagnos och Letterlife hjälpt mig att hitta och förstå mig själv. Vem jag verkligen är och vad jag behöver. Jag blev diagnostiserad med ADHD vid 42 års ålder. Att äntligen få […]

Find strategies for moderation and balanced living.
  • Blogg

Lagom hälsosam

Det räcker med att öppna sina sociala medier för att översköljas av vårt hälsomedvetna samhälle. Man kan få uppfattningen av att själva målet med livet är att maximera träningen och äta så näringsriktigt som möjligt. Men ett alltför stort fokus på att leva hälsosamt kan bli ohälsosamt i sig. I den här artikeln djupdyker vi […]

ADHD & Diet - what is the connection?
  • Blogg

ADHD, kost, kroppsuppfattning och ätstörningar – Hur hänger det ihop?

Är du en kvinna med ADHD, ADD eller autism är den statistiska sannolikheten att du någon gång under livet har varit tvungen att kämpa med en regelrätt ätstörning1. Frågar jag dig hur du känner, eller har känt, om din kropp är risken ännu högre att du (och mer än hälften av dina ADHD-systrar) kommer berätta […]