Det finns inget ”snabbtest” för ADHD. Utan en stor del av en ADHD utredning görs genom att man själv skattar sin situation och intervjuas av psykolog och läkare med lång och bred erfarenhet av ADHD. Och andra psykiatriska tillstånd och diagnoser.
Men det kan ändå ingå en massa andra tester som ofta (men inte alltid) görs i en ADHD-utredning.
Medicinska tester och undersökningar
För ADHD är faktiskt nästan som en uteslutningsdiagnos.
Och då behöver vi läkare göra olika tester beroende på patienten vi har framför oss. Just för att utesluta att symptomen till exempel beror på sköldkörtelfel eller lågt blodvärde (kan kontrolleras med blodprov), alkohol eller droger (kan kontrolleras med urinprov) andra neurologiska tillstånd (kontrolleras med neurologisk undersökning hos läkare).
I mycket ovanliga fall och när symptomen inte stämmer överens. Då kan läkaren även vilja kontrollera för genetiska avvikelser (med blodprov) eller utesluta hjärntumör (med hjärnröntgen).
I utredningen genomförs alltid en läkarundersökning med fokus på allmäntillstånd (till exempel längd och vikt) och hjärtat (till exempel puls och blodtryck) eftersom de som får en ADHD-diagnos kanske vill prova ADHD-läkemedel senare.
Kognitiv utvärdering för djupare förståelse
Hos psykologen görs också ofta tester av hjärnans kognitiva förmågor.
Inte heller dessa tester är ”obligatoriska” för att kunna ställa en ADHD-diagnos. Men de tillför ofta väldigt mycket eftersom de på ett bra sätt visar olika hjärnors styrkor och sårbarheter.
När man tittar på resultaten från en WISC (för barn) eller WAIS (för vuxna) testning blir det ofta lättare att förstå varför vissa saker blir så svåra och andra kan gå med sådan lätthet. Det är ofta viktig information för att lägga upp stöd och behandling framåt oavsett om man får en ADHD-diagnos eller inte.
Även om det kan kännas skönt att få göra “något datortest” och få ut några “siffror” som anger hur stor sannolikheten för en ADHD-diagnos är. Så finns det faktiskt idag inga starka bevis för att dessa typer av tester tillför något alls till den diagnostiska processen.
Däremot är en annan väldigt viktig del av ADHD-utredningen den “psykiatriska diffrentialdiagnostiken”.
Det betyder i praktiken att en läkare (psykiater) gör en noggrann intervju och går igenom alla andra tänkbara diagnoser, som problembeskrivningen skulle kunna bero på.
En balanserad ADHD-utredning
Så sammanfattningsvis, en ordentlig och grundlig ADHD-utredning ska inte innefatta en massa testande för testandets skull.
Men den måste innehålla vissa grundläggande moment för att på ett trovärdigt sätt kunna svara på om någon har ADHD eller inte.
Just eftersom nästan alla ADHD-symptom också kan bero på andra saker som behöver kunna uteslutas innan diagnosen ställs.
Lotta Borg Skoglund
MD PhD & Letterlife Co-founder
Mer info om vår app
Skriv upp dig för att få mer info om vår app och hur du kan skapa ett konto.
– Hur sjunkande östrogennivåer kan förklara klimakteriesymptom Ny forskning visar att minskade östrogennivåer under klimakteriet påverkar hjärnans struktur, kopplingar och ämnesomsättning. Det bidrar till de vanligaste symptomen i klimakteriet (menopaus), eller snarare förklimakteriet (perimenopaus), som vallningar, hjärndimma, sömnlöshet och humörsvängningar. Vi dyker in i vad forskningen säger och ger tips på hur du kan hantera […]
En berättelse av Sam – En nöjd Letterlifeanvändare Användaren Sam delar med sig av hur Letterlife hjälpte henne att förstå sambandet mellan ADHD och hormonella förändringar. Och hur hon med mer kunskap kunde övertyga sin läkare att cyklisk dosering var ett alternativ. Insikter som kan leda till mer personlig och effektiv medicinering för kvinnor med […]
Jag erkänner: Jag är en sån som tappar bort biblioteksböcker, glömmer att starta parkeringsappar. Och är helt säker på att jag besvarat meddelandet du skickade igår. Jag glömmer dyr mat längst bak i kylskåpet tills den inte längre går att äta. Jag tappar fokus mitt i inkomstdeklarationen och jag har oftast ingen aning om ifall […]