Letterlife hjälpte mig äntligen att få cyklisk dosering
En berättelse av Sam – En nöjd Letterlifeanvändare
Användaren Sam delar med sig av hur Letterlife hjälpte henne att förstå sambandet mellan ADHD och hormonella förändringar. Och hur hon med mer kunskap kunde övertyga sin läkare att cyklisk dosering var ett alternativ. Insikter som kan leda till mer personlig och effektiv medicinering för kvinnor med ADHD.
Som så många kvinnor med ADHD undrar jag ofta varför talas så lite om cyklisk dosering av ADHD medicin? På ytan verkade det lika självklart som att man har aktiva p-piller eller sockerpiller i olika delar av månaden.
“Men precis som allt annat som rör ADHD och kvinnor, är verkligheten inte så enkel.”
Eftersom varje flicka och kvinna är unik, är det inte bara att ”ta en tablett dag 1 till 14, sedan den här, och sist den här tabletten”.
Att komma fram till en dosering som fungerar så effektivt som möjligt under hela månaden tar tid. Och många justeringar kan behövas. Dessutom är det flera med mig som inte ens vet att cyklisk dosering kan vara en möjlighet att diskutera med sin vårdkontakt.
Letterlife har utökat min kunskap
Här har Letterlife varit helt avgörande för mig. Jag har genom artiklar och inlägg inhämtat information och byggt upp min kunskap och information.
Webbinariet ”ADHD och Medicin” blev helt avgörande för mig. Liksom det kortaklippet ”Hormoner och Medicin”- det gav mig all den bakgrundsfakta jag behövde för att ta upp frågan om cyklisk dosering med min psykiater.
Jag använder Letterlife för att hålla koll på min menscykel. Och veta när jag har ägglossning (maxade östrogennivåer) och när min nästa cykel startar (slutet på gulkroppsfasen). På så sätt lär jag mig hela tiden mer om de underliggande biologiska mekanismerna som är i spel under min cykel.
”Utbildade” min psykiater
När jag började förstå mer om det komplicerade hormonella samspelet kunde jag även ”utbilda” min psykiater.
Han hade vid ett tidigare möte förklarat att det är ett välkänt faktum att ADHD-mediciner inte alltid fungerar likadant i olika delar av en kvinnas menscykel. Men att vi inte riktigt vet varför det verkar vara så.
Då kändes det så himla bra att kunna visa honom de studier som beskriver östrogenets roll i dopaminbalansen. Stärkt av all den kunskap jag inhämtat via Letterlife gick jag från att vara en passiv mottagare till en samarbetspartner. Partners i ett gemensamt medicinskt beslutsfattande.
“Det slutade med att mitt behandlingsprotokoll landade i att jag nu tar långtidsverkande mediciner för dagligt bruk.”
Med tillägg av korttidsverkande läkemedel under den senare delen av gulkroppsfasen.
Jag kanske ska tillägga att jag har träffat samma psykiater i 10 månader nu så vi har hunnit bygga upp en förtroendefull relation.
Hittills har jag bara behövt använda korttidsverkande medicin på grund av att mina långtidsverkande mediciner varit restnoterade på apoteket.
Att följa utvecklingen med appen
Letterlife har varit ovärderligt i processen av att titrera fram rätt medicin och dos. Genom att hålla koll på dos, effekt och biverkningar i appen har justeringarna gått mycket snabbare och smidigare än innan jag använde Letterlife.
De dagliga frågorna hjälper mig också att förstå hur min ADHD yttrar sig. Och vid vilka tider i månaden jag är mer benägen att bete mig impulsivt, vara lättirriterad eller ha mer hjärndimma än vanligt.
Nu står jag precis på tröskeln till ett tidigt förklimakterium. Och webbinariet med Lotta Borg Skoglund gav mig en helt underbar förståelse för mina symptom och hur min ADHD-hjärna påverkas.
Dessutom fick jag en ordentlig och tydlig genomgång av vilka olika alternativ för hormonbehandling som finns för mig framöver. Det ska jag diskutera med min läkare nästa gång vi ses.
En ny era för att förstå Kvinnor med ADHD
Flickor och kvinnor och flickor med ADHD har alltför länge lämnats utanför samtalet om psykisk hälsa. Våra hormoner gör oss för ”oförutsägbara” och för ”svåra” att studera.
Därför är jag så otroligt tacksam för Lotta Borg Skoglund, GODDESS Forskargruppen och Letterlife. För att de ägnar tid och resurser åt att öka förståelsen för ADHD hos kvinnor.
Och också sprida viktigt kunskap till både allmänheten och sjukvården.
❤️
Du hittar alla nämnda artiklar, videos och webbinarier i Letterlife-appen.
– Hur sjunkande östrogennivåer kan förklara klimakteriesymptom Ny forskning visar att minskade östrogennivåer under klimakteriet påverkar hjärnans struktur, kopplingar och ämnesomsättning. Det bidrar till de vanligaste symptomen i klimakteriet (menopaus), eller snarare förklimakteriet (perimenopaus), som vallningar, hjärndimma, sömnlöshet och humörsvängningar. Vi dyker in i vad forskningen säger och ger tips på hur du kan hantera […]
Det finns inget ”snabbtest” för ADHD. Utan en stor del av en ADHD utredning görs genom att man själv skattar sin situation och intervjuas av psykolog och läkare med lång och bred erfarenhet av ADHD. Och andra psykiatriska tillstånd och diagnoser. Men det kan ändå ingå en massa andra tester som ofta (men inte alltid) […]
Jag erkänner: Jag är en sån som tappar bort biblioteksböcker, glömmer att starta parkeringsappar. Och är helt säker på att jag besvarat meddelandet du skickade igår. Jag glömmer dyr mat längst bak i kylskåpet tills den inte längre går att äta. Jag tappar fokus mitt i inkomstdeklarationen och jag har oftast ingen aning om ifall […]