Överblicka – Att förstå din ADHD-hjärnas kontrolltorn 

Vår hjärnas ”kontrolltorn” hjälper oss att hantera vardagliga uppgifter. Men när ADHD-hjärnan fungerar annorlunda, kan även enkla uppgifter kännas överväldigande. Att förstå din unika hjärna kan hjälpa dig att skapa effektiva strategier för ett smidigare vardagsliv. Det går vi igenom i den här bloggen.

Många som har ADHD berättar om hur stressigt det kan kännas att leva med en hjärna som hela tiden läcker energi. 

Speciellt när man försöker planera, strukturera, organisera och slutföra saker som verkar så enkla när andra gör dem. 

Trots att man vet exakt vad som borde göras, går det inte att komma igång. Viktiga saker förblir det ogjorda. 

Kontrolltorn utan flygledare

Någon beskrev ADHD-hjärnan som en stor flygplats där flygplan från hela världen landar och flyger ut. En flygplats utan någon som jobbar i kontrolltornet. 

Det är inte så svårt att föreställa stressen över de olyckor som skulle kunna inträffa. Om man inte håller 100% kontroll och justerar enligt minsta lilla ändring i tidtabellerna. 

Har man ingen som jobbar i kontrolltornet. Då kan man heller aldrig unna sig lyxen av att sätta saker på autopilot. Allt måste skötas manuellt. Och det kräver energi från ADHD-hjärnan som är konstant rädd för att missa något. 

Eller som blir helt fixerad vid hur, när och i vilken ordning saker behöver göras. Bara för att den ska kunna hålla någon form av ordning i ett ständigt hotande kaos.

Mental utmattning

Då är det kanske inte så konstigt att personer med ADHD känner sig helt utmattade efter en helt vanlig dag.

Vi behöver hjärnans förmåga att överblicka och att sätta oss själva i relation till vår omgivning. För att vi ska kunna styra våra beteenden rätt. 

När hjärnans kontrolltorn (eller exekutiva funktioner) fungerar annorlunda. Då är det lätt hänt att vi missar detaljer eller skjuter upp saker av rädsla för att inte ha hela bilden klar för oss. 

Det kan också vara så att vi fastnar innan vi är klara eller glömmer bort vad vi ska göra i nästa steg av en uppgift.

Avgörande att förstå ADHD-hjärnan

Kontrolltornet, eller hjärnans exekutiva funktioner, är en del av ”ADHD-profilen” (nr fyra) i 24/7-modellen. Det är vår förmåga att planera, prioritera och hantera uppgifter under dagen. Det hjälper oss att förstå hur hjärnan navigerar de ständiga kraven i vardagen.

Men du kan inte välja om du vill ha en bättre eller sämre bemanning i ditt kontrolltorn. Och det har inte heller något med din övriga intelligens att göra. 

Däremot är vetskapen om hur just din hjärna fungerar (alltså självinsikt och kunskap) ofta helt avgörande för att du ska kunna förstå dina egna utmaningar. Och få till effektiva och energisparande strategier som passar in i just ditt liv. 

Även om allmänna råd i vardagen, fungerar för de allra flesta, som vikten av att:

  • få till rutiner, 
  • be om tydliga instruktioner, 
  • sätta larm för att inte missa saker och 
  • skapa påminnelser

Så är det viktigt att komma ihåg att alla hjärnor är olika. Även alla ADHD-hjärnor. Så det som fungerar för någon annan, kanske inte nödvändigtvis känns superrelevant i ditt liv. Här måste vi vara kreativa och påhittiga. 

Dessutom visar senaste års forskning att hormoner, hormonella svängningar under menscykeln och i olika livsfaser också kan påverka hur bra ditt kontrolltorn fungerar. 

Därför börjar allt förändringsarbete med en kartläggning av hur det ser ut för just dig och din hjärna. 

Vill du ha hjälp på vägen, så har vi fyllt MindHub i Letterlife-appen med flera tips och lifehacks!

Nyfiken på mer? Här hittar du allt om de olika delarna i 24/7 modellen.

Senaste
Woman experiencing hot flushes in Menopause
  • Blogg

Det sitter i huvudet

– Hur sjunkande östrogennivåer kan förklara klimakteriesymptom Ny forskning visar att minskade östrogennivåer under klimakteriet påverkar hjärnans struktur, kopplingar och ämnesomsättning. Det bidrar till de vanligaste symptomen i klimakteriet (menopaus), eller snarare förklimakteriet (perimenopaus), som vallningar, hjärndimma, sömnlöshet och humörsvängningar. Vi dyker in i vad forskningen säger och ger tips på hur du kan hantera […]

Letterlife co-founder Lotta Borg Skoglund MD PhD
  • Blogg

ADHD – Test eller inte test?

Det finns inget ”snabbtest” för ADHD. Utan en stor del av en ADHD utredning görs genom att man själv skattar sin situation och intervjuas av psykolog och läkare med lång och bred erfarenhet av ADHD. Och andra psykiatriska tillstånd och diagnoser. Men det kan ändå ingå en massa andra tester som ofta (men inte alltid) […]

Cyclic Dosing
  • Blogg

Letterlife hjälpte mig äntligen att få cyklisk dosering

En berättelse av Sam – En nöjd Letterlifeanvändare Användaren Sam delar med sig av hur Letterlife hjälpte henne att förstå sambandet mellan ADHD och hormonella förändringar. Och hur hon med mer kunskap kunde övertyga sin läkare att cyklisk dosering var ett alternativ. Insikter som kan leda till mer personlig och effektiv medicinering för kvinnor med […]