Tillbaka i gängorna – att hitta rutiner efter lov och semester
Har du tappat all struktur och rutiner under semestern eller lovet? Är kvällsrutinerna ett minne blott? Har du kanske unnat dig lite väl mycket onyttigheter och samtidigt tappat greppet om dina träningsvanor? Då kanske du, precis som många andra, kan känna en viss panik inför att skolan eller arbetet sätter igång igen.
Det är inte lätt att upprätthålla sina rutiner under ledigheter. Och du är inte ensam om att känna dig helt överväldigad när det är dags att komma tillbaka efter semester eller lov.
Fördelen är dock att när terminen väl börjar igen, kan du också få mycket draghjälp med att komma tillbaka in i dina rutiner. Just genom att saker börjar återgå till det vanliga.
Här kommer fyra knep du kan använda för att göra det lättare:
En sak i taget Beteendeförändringar är krävande. Och det är viktigt att faktiskt räkna med att det faktiskt tar tid och energi. Det är dessutom jättesvårt att ändra allt på en gång.
Så välj ett område som känns extra viktigt och börja där (Slå tärning om du inte kan bestämma dig!). Det kan till exempel vara att börja gå upp tidigare för att börja vända tillbaka dygnet. Eller att äta mer regelbundna måltider.
Ge dig själv påminnelser För att kunna göra någonting så behöver man komma ihåg att man ska göra det – vid ett tillfälle då man faktiskt har möjlighet att göra det.
Hittasätt att avlasta hjärnan och ge dig själv yttre påminnelser om det du vill göra. Exempelvis genom larm i mobilen, post-it-lappar eller listor.
När du börjar med en ny morgon- eller kvälls rutin kan det vara skönt att ha den nedskriven. Så att du inte behöver hålla den i huvudet.
Ta draghjälp av andra Andra människor kan vara otroligt viktiga verktyg för att komma igång med sådant man behöver göra! Forskning visar att vi är mer benägna att faktiskt genomföra beteendeförändringar om vi berättar för andra vad vi ska göra.
Så berätta för dina kompisar vad ditt mål för dagen eller veckan är. Och be dem gärna att följa upp hur det gått. Men kom ihåg det första rådet – ge dig inte på alla förändringar samtidigt!
Ett annat sätt att ta hjälp av omgivningen är att göra saker tillsammans. Som att träna, städa eller laga mat ihop!
Undanröj hindren Sätt inte för mycket tilltro till din självdisciplin eller viljekraft. Utan se till att anpassa omgivningen så att det blir lättare för dig att göra rätt. Fundera på vilka hinder som finns för dig att göra det du vill och behöver. Och ta dem på allvar.
– Om du inte tränar för att det känns för tråkigt – fundera på hur du kan göra det roligare! – Om du inte har några sköna träningsskor – köp nya, eller testa en ny träningsmetod som du kan göra barfota. – Om du inte äter bra för att du inte vet vad du ska laga – se till att du har ingredienser hemma till bra maträtter som känns lätta att fixa i ordning.
I Letterlife-appen hittar du fler tips på hur du kommer igång igen, får in rutiner och skapar struktur. Ladda ned den om du inte redan gjort det!
– Hur sjunkande östrogennivåer kan förklara klimakteriesymptom Ny forskning visar att minskade östrogennivåer under klimakteriet påverkar hjärnans struktur, kopplingar och ämnesomsättning. Det bidrar till de vanligaste symptomen i klimakteriet (menopaus), eller snarare förklimakteriet (perimenopaus), som vallningar, hjärndimma, sömnlöshet och humörsvängningar. Vi dyker in i vad forskningen säger och ger tips på hur du kan hantera […]
Det finns inget ”snabbtest” för ADHD. Utan en stor del av en ADHD utredning görs genom att man själv skattar sin situation och intervjuas av psykolog och läkare med lång och bred erfarenhet av ADHD. Och andra psykiatriska tillstånd och diagnoser. Men det kan ändå ingå en massa andra tester som ofta (men inte alltid) […]
En berättelse av Sam – En nöjd Letterlifeanvändare Användaren Sam delar med sig av hur Letterlife hjälpte henne att förstå sambandet mellan ADHD och hormonella förändringar. Och hur hon med mer kunskap kunde övertyga sin läkare att cyklisk dosering var ett alternativ. Insikter som kan leda till mer personlig och effektiv medicinering för kvinnor med […]