ADHD 24/7 – Att dygnet runt leva i en värld byggd för andra
ADHD 24/7 är en modell som representerar de övergripande områdena i livet. Relevanta för alla som strävar efter att leva så meningsfullt som möjligt. Den visar att neurodiversitet sträcker sig bortom ADHD och erbjuder en holistisk metod för personlig utveckling och övergripande hälsa. I den här bloggen går vi igenom varje steg av modellen.
Att leva med ADHD är en dygnet runt insats. För ADHD tar aldrig semester, inga långa helger eller lunchraster. De utmaningarna som ADHD innebär pågår dygnet runt och påverkar alla områden av livet.
Alla hjärnor är olika och ADHD kan se helt olika ut hos två olika personer eller i olika delar av livet. Därför är det helt avgörande att utforma stöd och egenvård utifrån din unika ADHD-profil och det som är viktigt i just ditt liv.
Principerna för vår ADHD 24/7-modell, som vi utvecklat tillsammans med patientföreträdare, handlar om att knyta ihop olika aspekter av ADHD-livet. Utifrån vad forskning och sunt förnuft säger är bra för vår psykiska och kroppsliga hälsa.
Oavsett om vi har ADHD eller inte.
De grundläggande begreppen i ADHD 24/7 modellen är:
2 – Sammanhang och mening 4 – Hjärnans ADHD-profil 7 – Livstilsfaktorer
Jag tar dig igenom var och en av dem. Häng med!
2 – Sammanhang och mening
Du, oavsett dina underliggande (o)förmågor och din psykosociala status, behöver:
Sammanhang: Alla, oavsett diagnos eller psykosocial status, behöver en social gemenskap. En grupp där du tryggt kan uttrycka dina tankar och känslor utan att dömas. Och som ser till att du får sina grundläggande behov tillgodosedda.
Mening: Alla människor behöver dessutom en känsla av det vi gör har ett syfte. Att du får vara en del av något som är större än dig själv och får bidra till en gemenskap.
4 – Hjärnans ADHD-profil
Din hjärna, precis som alla andra hjärnor, jobbar hela tiden med att bearbeta intryck från din omvärld och din egen kropp genom att:
Överblicka: Hjärnans exekutiva funktioner, metakognition och central koherens. Eller med andra ord, din hjärnas kontrolltorn för att planera, organisera, strukturera och prioritera information. Så att du kan navigera effektivt i din vardag.
Reglering: Hjärnans förmåga till självreglering. Eller med andra ord, din hjärnas volymknapp för självkontroll över känslor, energinivåer, vakenhet och aptit.
Filtrera: Hjärnans sensoriska processer för proprioception och interoception. Eller med andra ord, din hjärnas virusfilter för att sortera och stänga ute, eller släppa igenom, intryck från omgivningen och den egna kroppen.
Skifta: Hjärnans kognitiva flexibilitet. Eller med andra ord, din hjärnas växellåda för att byta tankespår, testa något nytt när det du gör inte fungerar eller att kunna släppa negativa, ältande tankar.
7 – Livsstilsfaktorer
Du vet, jag vet, hur viktigt det är att ta hand om sin kropp och sin hjärna genom att leva hälsosamt och balanserat. Det kan kopplas till sju viktiga livsstilsfaktorer:
Kost: Att skapa och hålla i hälsosamma kostrutiner. Att undvika att överdriva både genom att äta för nyttigt eller för onyttigt.
Beroenden: Att undvika att testa och fastna i alla former av beroendeframkallande beteenden och substanser. Alkohol, droger, sex, spel, skärmar, mat, shopping och sociala medier.
Struktur: Att kunna hantera din ekonomiska situation, komma ihåg läkarbesök eller att ta dina mediciner. Att lära dig hantera balansen mellan stress och avslappning och få tillräcklig återhämtning.
Din egen ADHD 24/7 karta
När du ser och förstår hur alla olika områden i ditt liv hänger ihop har du grunden för att skapa din egen ADHD-karta och därigenom bättre hälsa. Då kan du också navigera mer effektivt genom ADHD-livet.
ADHD 24/7 är tänkt att hjälpa dig se de olika delarna av livspusslet och sträcker sig förstås bortom alla diagnoser.
Eftersom grunden till ett balanserat liv ju alltid handlar om att se hur saker påverkar varandra. Och att hitta och anpassa sina egna smarta strategier därefter.
– Hur sjunkande östrogennivåer kan förklara klimakteriesymptom Ny forskning visar att minskade östrogennivåer under klimakteriet påverkar hjärnans struktur, kopplingar och ämnesomsättning. Det bidrar till de vanligaste symptomen i klimakteriet (menopaus), eller snarare förklimakteriet (perimenopaus), som vallningar, hjärndimma, sömnlöshet och humörsvängningar. Vi dyker in i vad forskningen säger och ger tips på hur du kan hantera […]
Det finns inget ”snabbtest” för ADHD. Utan en stor del av en ADHD utredning görs genom att man själv skattar sin situation och intervjuas av psykolog och läkare med lång och bred erfarenhet av ADHD. Och andra psykiatriska tillstånd och diagnoser. Men det kan ändå ingå en massa andra tester som ofta (men inte alltid) […]
En berättelse av Sam – En nöjd Letterlifeanvändare Användaren Sam delar med sig av hur Letterlife hjälpte henne att förstå sambandet mellan ADHD och hormonella förändringar. Och hur hon med mer kunskap kunde övertyga sin läkare att cyklisk dosering var ett alternativ. Insikter som kan leda till mer personlig och effektiv medicinering för kvinnor med […]