Mamma till en tonårsdotter med AuDHD

Moderskapet ser inte likadant ut för alla. När du har en tonårsdotter med ADHD eller autism kan du behöva förbereda dig på en helt annan resa än en mamma till en dotter utan diagnos. I den här bloggen delar vi med oss av insikter från andra Letterlife-mammor till tonåringar med AuDHD, utforskar vanliga utmaningar och erbjuder hjälpsamma tips.

Att bli mamma kan vara en resa fylld med lika delar glädje, triumf, utmaningar och oro. När man läser om moderskapets alla välsignelser och fasor får man ofta intrycket att det nog är ungefär likadant för alla.

Men har du en tonårsdotter med ADHD, ADD, autism eller AuDHD (ADHD plus autism) kan du behöva förbereda dig för en helt annan uppgift än de mammor som har ungar utan diagnos.

Utmaningar med att uppfostra en tonårsdotter med ADHD

Att uppfostra en tonårstjej med ADHD eller AuDHD kan vara både fantastiskt givande och fruktansvärt skrämmande. Det kommer att kräva tålamod, medkänsla och motståndskraft av dig som mamma.

Ditt mål är ju att stärka din dotter och ge henne verktyg och strategier.

Så att hon på sikt ska kunna navigera övergången till vuxenlivet säkert och framgångsrikt.

Mother and ADHD teen girl daughter having communication problems

Här har vi samlat några tips och tankar från andra Letterlife-mammor till AuDHD-tonåringar. 

Det handlar om utmaningar som alla kan stöta på. Och om vikten av att få stöd och förståelse från andra mammor i liknande situationer

Känslomässig berg- och dalbana

Tonåren och de hormonella förändringarna som kommer med den här tiden bjuder på branta känslomässiga upp- och nedgångar för de allra flesta.

Om din tonåring dessutom har AuDHD kan hon ha svårare än jämnåriga att känna igen, sätta ord på och reglera känslor. Och veta hur hon ska ha hantera kraftiga humörsvängningar, kontrollera impulsivitet och skilja på vad som är hennes egna känslor och vad andra känner och behöver.

Skolsvårigheter

AuDHD och de exekutiva utmaningarna som ofta följer med både ADHD och autism påverkar tonåringars förmåga att planera, fokusera, organisera och hantera tid. Många tonårstjejer drabbas också av en förlamande trötthet som kan hänga ihop hormonella förändringar. De behöver lägga energi på saker som barn och unga utan diagnos inte ens tänker på att de gör under en dag.

Det är därför svårigheter och utmaningar i skolan är mer regel än undantag vid AuDHD. Det här leder inte sällan till stor frustration, uppgivenhet och en sjuknade självkänsla för både tonåringen och hennes föräldrar.

Sociala utmaningar

Tonåren handlar om att bli mer och mer självständig från sina föräldrar. Därför blir sociala relationer med jämnåriga allt viktigare. De sociala utmaningar som ofta följer med ADHD och autism kan därför vara extremt nedbrytande för tonåringar med AuDHD.

De har ofta svårt med impulskontroll, att inte avbryta andra, att förstå och följa sociala koder eller att underhålla vänskapsrelationer. Det påverkar såklart deras självkänsla. Ovh även svårigheter att uttrycka känslor eller att förstå konsekvenser av olika beteenden leder ofta till missförstånd och konflikter.

Självständigt liv

Vid både ADHD och autism är det vanligare med problem med att planera, prioritera och hålla sig organiserad. Då är det inte så konstigt att tonåringar med AuDHD känner att de saknar avgörande färdigheter för att skapa dagliga rutiner, eller ta ansvar för sin vardag på en nivå som vi är vana vid att jämnåriga klarar av. 

Det betyder inte att tonåringen inte vill eller förstår vad som förväntas av henne. Utan bara att hon rent praktiskt har så mycket svårare att få till hälsosamma och hållbara rutiner. Och att hon får kämpa med att ”uppfinna hjulet” gällande vardagliga saker som andra lär sig automatiskt.

Tips för mammor till tonårsdöttrar med ADHD

Det finns många andra mammor som kämpar för sina AuDHD-flickor och tonåringar. Och som står inför liknande utmaningar som du.

Som tampas med känslor av otillräcklighet och självtvivel och som oroar sig för hur deras AuDHD-tonåring ska klara sig i den här komplexa världen när de inte är där för att skydda och guida henne. 

Du är inte ensam!

Vi ska inte underskatta kraften i att prata med, och stötta varandra i detta extraordinära moderskap. Här är några tips från andra mammor som har varit till hjälp för dem: 

Utbilda dig själv!

Kunskap är makt. Att förstå ADHD och autism bortom den manliga normen och hur dessa diagnoser påverkar tonårsflickor är ett viktigt första steg. Ett steg för att säkerställa att du har självförtroendet och uthålligheten att stötta din tonåring över tid. 

Skaffa dig kunskap om hur AuDHD-symptom kan ta sig uttryck hos tjejer. Och hur behandlingar kan anpassas till svängande hormoner och sociala förväntningar. 

I slutändan kommer du antagligen att behöva hjälpa din dotter att välja på ett smörgåsbord av olika behandlingsalternativ. Och bland det som erbjuds hitta det som fungerar bäst för henne och för er.  

Kommunikation och kontakt

Erbjud känslomässigt stöd genom att lyssna på vad din dotter faktiskt säger. Ibland, när vi blir rädda eller stressade, drar vi slutsatser om varför andra säger eller gör det de gör baserade på våra egna tankar och konklusioner. 

Du lägger grunden för en öppen och ärlig kommunikation genom att uppmuntra din dotter att uttrycka sina känslor och sin oro utan att döma det hon säger. Därför kan faktiskt det bästa känslomässiga stödet innebära att du helt enkelt bara håller tyst, lyssnar och tar in vad din dotter säger. 

Ditt mål är inte att undanröja alla aktuella och framtida svårigheter och utmaningar som din dotter någonsin kommer att möta. Även om ditt mammahjärta såklart skriker att det är just det du måste göra.

Nej, snarare vill du hjälpa din dotter att bygga upp en egen motståndskraft. Och att lära sig hantera stressiga situationer genom att ha positiva och hållbara strategier.

Rutiner och realistiska förväntningar

Många av utmaningarna med AuDHD handlar om svårigheter att skapa hälsosamma rutiner som håller över tid. 

  • Du kan hjälpa din dotter genom att skapa struktur och scheman för att hantera tid och uppgifter samt introducera hälsosamma livsstilsvanor för kost, motion och sömn. Glöm inte att tillsammans tala om VARFÖR ni behöver rutinerna ni skapar tillsammans. 
  • Involvera din dotter! Använd bilder och påminnelser för att förstärka rutinerna och öka chanserna att hon lyckas. 
  • Tala om vikten av ”lagom” och se till att din dotter inte siktar på för högt uppsatta mål eller blir besatt av för strikta rutiner. Återigen, ska ett VARFÖR kring hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet inte underskattas. 

Var tålmodig och sätt ömsesidiga, realistiska förväntningar baserade på din dotters unika förmågor och utmaningar. 

Se till att fira även små segrar och sätta ord på varje framsteg för att ytterligare förstärka nya hälsosamma rutiner.

Egenvård för mamma

Du är en otroligt viktig person i din dotters liv kanske den viktigaste även om hon kanske inte erkänner det särskilt ofta 😉 . 

Men bördan av att skydda henne och ge henne bästa möjliga förutsättningar i livet väger kanske tungt på dina axlar. Det skulle inte vara förvånande om du då och då tvivlade på dig själv och om du har styrkan att ro detta i land. 

Så kom ihåg att prioritera din egen hälsa och ditt eget välbefinnande också. Att ta tid för dig själv och göra saker som stärker dig fysiskt och känslomässigt är inte själviskt. Utan förmodligen en av de bästa investeringarna i din dotters välbefinnande du kan göra. 

Underskatta inte heller hur bra det kan kännas för din dotter att se dig ta hand om dig själv också. I slutändan är det ju vad du önskar för henne i ett framtida hälsosamt vuxenliv också, eller hur?

Så, till alla medmammor till AuDHD-tonåringar där ute

Låt oss stötta varandra i denna gemensamma, viktiga uppgift att uppfostra starka, kapabla döttrar med AuDHD! 

Tillsammans kan vi stärka dem och se till att de når sin egen fulla potential.

Senaste
Woman experiencing hot flushes in Menopause
  • Blogg

Det sitter i huvudet

– Hur sjunkande östrogennivåer kan förklara klimakteriesymptom Ny forskning visar att minskade östrogennivåer under klimakteriet påverkar hjärnans struktur, kopplingar och ämnesomsättning. Det bidrar till de vanligaste symptomen i klimakteriet (menopaus), eller snarare förklimakteriet (perimenopaus), som vallningar, hjärndimma, sömnlöshet och humörsvängningar. Vi dyker in i vad forskningen säger och ger tips på hur du kan hantera […]

Letterlife co-founder Lotta Borg Skoglund MD PhD
  • Blogg

ADHD – Test eller inte test?

Det finns inget ”snabbtest” för ADHD. Utan en stor del av en ADHD utredning görs genom att man själv skattar sin situation och intervjuas av psykolog och läkare med lång och bred erfarenhet av ADHD. Och andra psykiatriska tillstånd och diagnoser. Men det kan ändå ingå en massa andra tester som ofta (men inte alltid) […]

Cyclic Dosing
  • Blogg

Letterlife hjälpte mig äntligen att få cyklisk dosering

En berättelse av Sam – En nöjd Letterlifeanvändare Användaren Sam delar med sig av hur Letterlife hjälpte henne att förstå sambandet mellan ADHD och hormonella förändringar. Och hur hon med mer kunskap kunde övertyga sin läkare att cyklisk dosering var ett alternativ. Insikter som kan leda till mer personlig och effektiv medicinering för kvinnor med […]