Användarberättelse från grundaren av instagramkontot @adhdbikt

Jag är en kvinna som snart fyller 36 år och som lever tillsammans med min sambo sedan 10 år tillbaka och våra två döttrar, en 4-åring och en 4-månaders bebis. Jag hade bra betyg i både grundskola och gymnasiet och har pluggat vidare på högskolan. Jag visste vad jag ville och att jag behövde få bra betyg för att nå dit! Nu har jag arbetat inom fastighetsbranschen i 14 år.

För mig är inte frågan vad du klarar av som ”duktig flicka” med ADHD. Frågan är snarare vad det kostar ditt mående. Jag har känt mig annorlunda hela mitt liv, sökt vård och haft olika former av samsjuklighet men samhälle, vård och skola har missat att det skulle kunna röra sig om ADHD. För rättvisans skull missade även jag och min familj detta även om jag under större delen av mitt liv, tills jag själv förstod att det var ADHD runt 30 årsåldern och själv gjorde en egenremiss för neuropsykiatrisk utredning. Så tack och lov för den ökade kunskapen kring flickor, tjejer och kvinnor med ADHD. Jag fick min diagnos först när jag var 33 år gammal.

Som ”duktig flicka och utbränd kvinna” diagnostiserad med ADHD i vuxen ålder handlar mycket av mitt liv om att våga släppa gamla dysfunktionella strategier och testa nya mer hälsosamma vägar framåt. Strategier som tidigare gjort att jag klarat mig utåt sett och tagit mig väldigt långt men som också kostat mig enormt mycket. För mig medförde min ADHD diagnos acceptans, förståelse och förlåtelse för mig själv. Jag  gav mig själv rätten att börja lyssna mer på mig själv, ta mina behov på allvar och känna acceptans för hur jag fungerar. Jag slutade förvänta mig att jag skulle fungera som andra utan diagnos, något som tyvärr vård, skola och samhälle fortfarande förväntar sig. Faktum är att jag haft rätt i allt jag känt, och alla svårigheter jag haft varit sanna. Jag har haft rätt hela tiden! Helt plötsligt känner jag mig så stolt och imponerad över allt jag lyckats åstadkomma. Trots att jag haft motvind i hela mitt liv. Jag kan lyfta mig själv istället för att döma och ifrågasätta mig så hårt.

Jag började som sagt ifrågasätta mina överlevnadsstrategier i takt med ökad kunskap om min ADHD. Därför vill jag tipsa om några verktyg som finns i Letterlife och som har hjälpt mig att hålla fast vid mina nya sundare strategier. För kunskap är makt!

Stressen på morgonen

Innan jag blev förälder så hatälskade jag kaoset jag upplevde varje morgon. Allt handlade om att ”släcka bränder” och jag fick kickar om jag lyckades få ihop det. Tidspressen för att komma i tid till jobbet var min motivation för att ta mig upp ur sängen, lyckas välja kläder, sminka mig, äta frukost och springa till bussen. Men jag levde också med en ständig stress. Så när jag blev förälder och det inte bara hängde på mina egna behov längre, blev det en omöjlig ekvation där stressen påverkade både mig resten av dagen.

➡️ Ny strategi som upprätthålls med hjälp av Letterlife: ”Min dagliga checklista” påminner mig varje kväll kl.21 att jag ska bocka av följande:

✅ Lägga fram kläder till mig + barn

✅ Duka frukostbordet

✅ (Viktigast av allt) – ladda kaffebryggaren!

Allt det här är såklart jättetråkigt i stunden men det är så skönt att faktiskt vara förberedd, slippa stressa och kunna ta oförutsedda händelser lite mer avslappnat.

Ny motivation

Det som är tråkigt här och nu är ofta bra och hållbart i längden! Mitt mående och mina ADHD-symtom påverkas väldigt mycket av hur jag får till balansen mellan olika livsstilsfaktorer. Alltså hur min sömn, motion och kost varierar från dag till dag. Har jag en dålig dag med låg energi har jag ofta (läs alltid) behövt ta till socker och snabba kolhydrater för att reglera min energinivå. Sen 15 års ålder har jag behövt sova efter skolan och arbete varje dag för att återhämta mig.

➡️ Ny strategi som upprätthålls med hjälp av Letterlife:

“Logga mitt mående” och livsstilsfaktorer för att ta hand om mig själv bättre och kartlägga mitt egel livsspussel.

✅ Med Letterlife skapar jag en känsla av kontroll genom att logga viktiga livsstilsfaktorer. Det blir lättare att förstå, minnas, påminnas och behandla mig själv lite snällare.

✅ Mitt mående ”räknas” och det blir så tydligt att följa det samt upprätthålla mina viktiga pusselbitar i vardagen när jag gör avstämning en dag i taget.

✅ Som mammaledig loggar jag min sömn, kost och påminns om att dricka mer vatten, äta vitaminer varje morgon och äta mellanmål på bestämda tider, om jag lyckats vara utan godis och hur många steg jag lyckas komma upp i varje dag.

✅ Jag använder både den ”dagliga checklistan” och ”loggar mitt mående”. Den gör det tydligt och sammanställer för mig vad jag behöver prioritera!

Så i stället för att klanka ner på mig själv och hur dåligt jag fungerar vissa dagar har Letterlife hjälpt mig att vara mycket mer ödmjuk mot mig själv. Ser jag att jag haft väldigt lite och dålig sömn flera dagar, kommunicerar jag det till min sambo, känner en större acceptans för hur jag mår och försöker prioritera rörelse utomhus, regelbundna måltider samt mellanmål ännu mer.

Att göra rätt saker

Jag är en riktig doer och tar nästan alltid tag i saker direkt (förutom kanske att städa hemma med framförhållning 😅). Men jag lever också med en ständig rädsla för att glömma viktiga saker och hamnar ofta i stressen av att göra saker i sista sekunden.

Även här har Letterlife varit till stor hjälp:

✅ Jag skriver ner alla viktiga saker jag behöver göra närmsta tiden eller på sikt med olika prioriteringar för att ”befria” hjärnan för att hålla det i huvudet. Motivationen och känslan av att ta tag i något direkt ger mig dopamin och då kan jag njuta av att det är klart direkt.

✅ En ny strategi för mig som blev tydlig först när jag tillfrisknade från min utmattningsdepression och började använda Letterlife är att det faktiskt inte alltid är rätt att ta tag i och göra saker direkt.

Det kan ju till exempel bero på hur min dagsform är, om jag är totalt slut eller sjuk så ska jag kanske inte alls göra vissa saker direkt. Jag har märkt att det hjälper att jag skriver ner allt jag kommer på att jag behöver, vill eller måste göra i Letterlifes ”To Do and Don’ts” lista och väljer prioritering, nu, snart eller senare i listan. Det gör att jag kan spara energi och ge mig själv det jag behöver i stunden.

Jag är övertygad om att det kommer hjälpa mig att hålla i längden. Jag brukar tänka att ”hellre lite skit i hörnen än ännu en duktig flicka i väggen”!

Senaste
Mother and ADHD teen girl daughter having communication problems
  • Blogg

Mamma till en tonårsdotter med AuDHD

Moderskapet ser inte likadant ut för alla. När du har en tonårsdotter med ADHD eller autism kan du behöva förbereda dig på en helt annan resa än en mamma till en dotter utan diagnos. I den här bloggen delar vi med oss av insikter från andra Letterlife-mammor till tonåringar med AuDHD, utforskar vanliga utmaningar och […]

Routines is the antidote to stressful vacation
  • Blogg

När ledighet är mer stressande än vardag

Does vacation bring feelings of stress and loneliness, rather than feeling exciting? Can’t you rely enough on your energy levels to take action, invite someone over for dinner, or suggest an outing? In this blog, you’ll get smart tips on habits and routines to use from our occupational therapist, Matilda Utbult. What’s your take on […]

Unique ADHD healthcare treatment
  • Blogg

Effektivt och personligt stöd oavsett diagnos

– vänta inte på att någon annan ska definiera dig!  Effektiv hantering av ADHD för kvinnor bygger på personlig vård, evidensbaserad behandling och självhjälp. I den här guiden beskriver vi strategier för att säkerställa att din behandlingsplan är anpassad efter dina unika behov. Och hur du kan ta kontroll även utan diagnos. För att förbättra […]