Överanalyserande – sluta skapa problem som inte finns!

Just “övertänkande” eller “överanalyserande” verkar vara särskilt vanligt bland flickor och kvinnor med ADHD och AuDHD. Och det skapar ofta ett otroligt lidande. Den här bloggen handlar om övertänkande, ältande och vad du själv kan göra för att förbättra din mentala flexibilitet genom att utmana din ADHD-hjärnans rädslor för ett hotande kaos.

Får du ofta höra saker på det temat från andra när du berättar om vad som plågar dig eller vad du oroar dig för just nu? Är du en av oss som lyckats omvandla ältande av vardagligt beslutsfattande och pinsamma minnen till en olympisk gren? Kan du bli stående framför kylskåpet försjunken i en inre dialog som skulle göra Shakespeare avundsjuk? 

Då är du i gott sällskap!

Easy going anyone?

Kognitiv flexibilitet, eller flexibelt tänkande, är en färdighet som hänger intimt ihop med hur anpassningsbara vi är. Och hur lätt (eller svårt) det är att växla mellan olika uppgifter, idéer eller processer. Dessa förmågor spelar en avgörande roll i problemlösning, kreativitet och anpassning till nya situationer. 

Ibland beskrivs ADHD-livet som att leva under ett ständigt hot om ett oförutsägbart kaos. I en sådan situation är det ju ganska smart att organisera sitt liv utifrån en väldigt strikt och sträng ordning.

Men många med ADHD upplever också att andra sidan av det här myntet lätt blir ett väldigt strikt schemalagt liv. Något som skapar en förlamande stelhet och brist på spontanitet. En perfektionism som suger all glädje ur livet.

Vem blir perfektionist?

Vissa perfektionister är födda med en naturlig tendens att sträva efter ordning och att sätta målen högt. Andra kan ha plockat upp det från en barndom där varje guldstjärna eller toppbetyg var ett mått på ens människovärde.  

Många flickor och kvinnor med ADHD vittnar däremot också om att deras perfektionism är ett sätt att dölja eller kompensera för deras underliggande ADHD-problem. 

För om ens liv är en konstant kamp för att hålla ett inre kaos på armlängds avstånd. Då är det kanske inte så svårt att förstå hur hotande det kan kännas att riskera att fatta fel beslut. Att göra fel sak vid fel tidpunkt eller missa viktiga sociala signaler i en konversation på en fest?

Men är vi som lever med ADHD dömda att fastna i gamla pinsamma ögonblick och ständigt överanalysera vartenda vardagliga beslut? 

Naturligtvis inte! 

Här kommer mina egna bästa tips för när jag fastnar i ett mentalt fängelse. Vill du ha fler tips hittar du dem i Mindhub.

Motgift mot övertänkande

1. Byt fokus med Mindfullness

Jag har förmodligen läst vartenda ord och lyssnat på varje inspelning av den buddhistiska nunnan Pema Chodron, sedan jag upptäckte henne för ungefär 15 år sedan.

Du kanske tror att 15 år skulle vara tillräckligt för en högt motiverad hjärnforskare och ADHD-specialist att bemästra konsten att släppa taget. Men nej! I det här sammanhanget är jag fortfarande bara en nybörjare. Jag tycker att mindfulness är ett extremt viktigt verktyg för att kalibrera och reglera min kroppsbalans, men jag måste erkänna att det är svårt.

Idag har jag dock insett att jag alltid kan återvända till mina favoritföreläsningar. De där Pema pratar om hur lätt det är att bli kidnappad av negativa tankar och om betydelsen av att bara sätta ord på att jag tänker just nu.

Under åren har hennes röst gett mig så mycket tröst att hon antagligen skulle kunna prata om konsten att lyckas med akvariefiskar utan att det skulle spela någon roll. För mig är hennes röst signalen att släppa mitt övertänkande. Att fokusera på min andning eller på hur mina fötter känns inuti skorna.

2. Låt insikterna komma till dig

Om jag fortfarande inte kan få kontroll över kaosiga tankar eller pinsamma minnen försöker jag säga till mig själv att det finns vissa frågor och problem som jag aldrig kommer att kunna lösa genom att ”tänka” mig fram till ett svar.

Att det finns saker där svaret eller insikterna måste få komma till dig på något annat sätt. Det här brukar vara tankar som har en särskilt kladdig karaktär, så jag måste vara extremt medveten om när de dyker upp för att inte fastna i dem.

Dessutom behöver jag ha många olika smarta sätt att ta mig ur deras grepp. Här nedan kommer några av mina bästa sätt 👇.

3. Skaffa flera olika verktyg

Mitt mål är att ha så många olika verktyg för att inte övertänka eller överanalysera som möjligt:

En dag kanske det fungerar bäst att gå ut på en promenad eller ta en löptur. Jag har nämligen satt upp en regel för mig själv att jag bara får överanalysera saker när jag är i rörelse. Jag bygger det på att forskning visar att fysisk träning kan öka vår kognitiva flexibilitet och vår psykologiska motståndskraft.

Faktum är att jag många gånger tycker att problemet jag ältat inte känns lika hotfullt efter en 45 minuters joggingtur.

I vissa lägen är kanske det bästa att luta sig in i smärtan av det värsta tänkbara scenariot som jag kan föreställa mig och bara andas.

Andra dagar, när jag inte känner mig lika stark kanske jag väljer den enkla vägen ut och helt enkelt distraherar mig med någon meningslös Netflix-serie.

  Tacka din hjärna!

  Var inte för hård mot dig själv och din ADHD-hjärna. 

  Övertänkande är ju egentligen bara din hjärnas lite bakvända sätt att försöka skydda dig från att hamna i pinsamma situationer. Om det är möjligt så försök att omfamna dina egenheter, utan att låta dem slå knut på dig. Ibland är faktiskt det enda rätta ett gott skratt. Pinsamma ögonblick är en del av att vara människa. 

  Utforska vilka verktyg just du behöver ha i din mentala verktygslåda för att känna dig tillräckligt trygg med att släppa greppet om ditt övertänkande. Och fokusera på det som pågår här och nu i din härliga ADHD-hjärna!

  Senaste
  Mother and ADHD teen girl daughter having communication problems
  • Blogg

  Mamma till en tonårsdotter med AuDHD

  Moderskapet ser inte likadant ut för alla. När du har en tonårsdotter med ADHD eller autism kan du behöva förbereda dig på en helt annan resa än en mamma till en dotter utan diagnos. I den här bloggen delar vi med oss av insikter från andra Letterlife-mammor till tonåringar med AuDHD, utforskar vanliga utmaningar och […]

  Routines is the antidote to stressful vacation
  • Blogg

  När ledighet är mer stressande än vardag

  Does vacation bring feelings of stress and loneliness, rather than feeling exciting? Can’t you rely enough on your energy levels to take action, invite someone over for dinner, or suggest an outing? In this blog, you’ll get smart tips on habits and routines to use from our occupational therapist, Matilda Utbult. What’s your take on […]

  Unique ADHD healthcare treatment
  • Blogg

  Effektivt och personligt stöd oavsett diagnos

  – vänta inte på att någon annan ska definiera dig!  Effektiv hantering av ADHD för kvinnor bygger på personlig vård, evidensbaserad behandling och självhjälp. I den här guiden beskriver vi strategier för att säkerställa att din behandlingsplan är anpassad efter dina unika behov. Och hur du kan ta kontroll även utan diagnos. För att förbättra […]