ADHD Mediciner – Nytta eller risk? Forskning eller myter?

Har du precis fått en ADHD-diagnos och står inför att kanske prova medicin? Eller har du ett barn med ADHD och saknar svaren du behöver för att våga testa läkemedelsbehandling?

Du är inte ensam!

Mediciner, oavsett om det riktar sig till barn eller vuxna kan väcka en mängd känslor och frågor. Speciellt när det ju gäller tillstånd som ADHD, som på vissa sätt känns som en del av din eller ditt barns personlighet. Hopp, tvivel, och oro om det kommer fungera avlöser kanske tankar om hur är rimligt det egentligen är att behandla ett barn för att skolan inte förmår anpassa undervisningen? I den här bloggen ska vi dyka ner i grunderna för läkemedelsbehandling vid ADHD och besvara några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp inför eller under behandlingens gång.

Vad säger forskningen?

Det är få tillstånd där det finns så mycket och välgjord forskning som ADHD. För pojkar och män alltså. Tyvärr finns det idag i princip ingen forskning som guidar vare sig läkare eller flickor/kvinnor själva I hur vi ska tänka när det kommer till mediciner i relation till olika hormonella situationer men vi vet trots allt en hel del om de här medicinerna ändå. Vi vet till exempel att läkemedelsbehandling för ADHD kan minska ADHD-symtom och förbättra vardagsfunktioner för både barn och vuxna med ADHD. Både svenska och internationella riktlinjer gör gällande att läkemedel ska erbjudas som en del i ett sammansatt behandlingsprogram när ett barn eller en vuxen får en ADHD-diagnos.  

Även om ADHD-mediciner för det mesta och för de allra flesta är säkra och effektiva, kan det också vara klart olämpligt för vissa personer att använda dem. Det är därför det är så viktigt att man får en noggrann och kunnig bedömning av både sin psykiska och kroppsliga hälsa innan man provar medicin och man ska förstås aldrig låna eller prova någon annans medicin. Det är inte heller säkert att mediciner mot ADHD har effekt på andra psykiska symtom som är vanliga samtidigt som ADHD, som till exempel ångest, depression eller ätstörning. I vissa fall kan dessa problemen till och med förvärras. Det är den här sammansatta bilden som gör samarbetet mellan dig och ditt vårdteam så viktig.

1. Fokusera inte för mycket på effekter i början

Försök att inte överanalysera vad du känner och vilka eventuella effekter du har av medicinen i början.  Ha i stället fokus på om du verkar tåla medicinen utan att få några allvarliga biverkningar. De långsiktiga förbättringarna kommer att kunna utvärdera över tid, och du kommer behöva ha lite tålamod (inte topp egenskapen hos de flesta med ADHD, vi vet) men för vuxna tar det oftast lite längre tid att se förändringar. Det är faktiskt så att du ska hålla utkik efter positiva förändringar under hela det första året med din nya medicin. Att hitta rätt dos och behandlingsupplägg ska vara ett samarbete mellan dig och ditt behandlingsteam.

2. Tre individuella, realistiska och mätbara behandlingsmål

Innan du börjar med någon behandling över huvud taget, ta lite tid att reflektera över vad du hoppas ska bli bättre med din nya medicin. Kan du skriva ner tre konkreta, realistiska och mätbara behandlingsmål? De här målen kommer nämligen att vara väldigt viktiga referenspunkter för att du ska kunna utvärdera effekten av medicinen över tid. Tänk som en forskare! Hur kan du mäta framsteg och eventuella biverkningar på ett så objektivt sätt som möjligt? Bland det svåraste som finns är att utvärdera sig själv under tiden som en förändring pågår så finns det någon i din omgivning som kan hjälpa dig kan det bidra med ovärderlig information. Likaså blir registrering i appen extra viktigt under perioder av insättning, upptrappning och byte av läkemedel. Så involvera nära och kära och använd dagliga anteckningar för att följa din utveckling.

3. Planerad uppföljning och snabb kommunikation

För att skapa en smidig och säker behandlingsprocess är det viktigt att ha en planerad uppföljning med ditt behandlingsteam. Även om du kan byta mycket erfarenhet med andra som också använder läkemedel får du inte glömma bort att alla människor och hjärnor är olika. Det är du och ditt behandlingsteam som ska utvärdera hur medicinen påverkar dig och du kan få både effekter och biverkningar som andra inte upplever av samma medicin. Din behandlare kommer att agera på den feedback du ger och styra dosjustering och behandlingsplan utifrån den information du har samlat så ju mer och bättre data du kan samla desto större chans har du att landa i rätt medicinering för just dig.  Oftast börjar man med den lägsta möjliga dosen och trappar upp successivt, utifrån dina individuella upplevelser. Se till att du har fått ett schema att följa och håll dig till det. 

4. Lev på som vanligt, men undvik alkohol

Att du nu ska börja med ADHD-medicin ska inte behöva innebära några andra särskilt stora förändringar i ditt liv. Du kan fortsätta träna, äta, och sova som vanligt. Men, du ska undvika alkohol när du använder centralstimulerande ADHD-medicin eftersom det kan förändra och förstärka effekten av medicinen på ett sätt som kan vara skadligt. Det här är särskilt viktigt i början av behandlingen, när du ännu inte riktigt vet hur du kommer reagera på din nya medicin, eller om du tar höga doser. Dessutom handlar ADHD-livet om att hålla en sund livsstil och alkohol har många andra negativa effekter på hälsan helt utanför hur den påverkar din ADHD-medicin.

Kom ihåg! ADHD-mediciner är säkra och effektiva om de tas av rätt person, på rätt sätt och under rätt uppföljning. Genom att samla så mycket data om dig själv, ditt mående och dina hormoner som möjligt ökar du chanserna för en säker och effektiv ADHD-behandling och en bättre balans i ADHD-livet. 

Senaste
ADHD & Diet - what is the connection?
  • Blogg

ADHD, kost, kroppsuppfattning och ätstörningar – Hur hänger det ihop?

Är du en kvinna med ADHD, ADD eller autism är den statistiska sannolikheten att du någon gång under livet har varit tvungen att kämpa med en regelrätt ätstörning1. Frågar jag dig hur du känner, eller har känt, om din kropp är risken ännu högre att du kommer berätta att ni levt ett helt liv i […]

  • Blogg

Bara gört! – De bästa träningstipsen från PT-psykologen Greta

Behöver du praktiska verktyg för att få till träning som håller över tid? Jag gissar nämligen att du, som de allra flesta, säkerligen redan hört att regelbunden fysisk aktivitet är en grundpelare för alla människors både mentala och fysiska hälsa. Idag kommer PT-psykologen Greta Wester att dela med sig av sina bästa träningstips med dig! Att […]

The importance of balanced exercise when living with ADHD
  • Blogg

Rörelseenergi – Kraften av fysisk aktivitet

Är du en sån som skapar storslagna planer för träning som sedan aldrig blir av? Känner du att ditt liv är konstant kamp för andningspauser att bara tanken på att spilla kvalitetstid på träning är otänkbar? Eller använder du träning som ett botemedel mot stress att det till och med blir ohälsosamt för dig?  Du är […]