Hur hittar jag den bästa ADHD coachen för mig?

Under de senaste åren har ADHD-coaching blivit allt populärare, och allt fler coacher marknadsför sina tjänster. Men eftersom en coach och en legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal skiljer sig väldigt mycket åt utifrån formella krav är det såklart viktigt att veta att ADHD-coachning är ett säkert och effektivt komplement till traditionell vård.

Nu finns det tyvärr väldigt lite forskning kring ADHD-coaching överhuvudtaget men utifrån en horisont av sunt förnuft och kostnadseffektivitet har coachning sedan länge funnit sin plats i landskapet för ADHD-behandling internationellt. Så hur vet du om coaching är något för dig och hur vet du att din coach har rätt utbildning och erfarenhet? I veckans blogg från Letterlife går vi igenom grunderna för att säkerställa att du och din coach tillsamman navigerar inom säkra och evidensbaserade råmärken.

Är ADHD-coaching för alla?

Ja, vem vet? Men en gissning skulle vara att behovet och effekterna av coaching, som vilken annan insats som helst som adresserar ADHD-livet, är rätt individuell. För kvinnor med ADHD är obesvarade frågor kring ADHD- behandling tyvärr mer regel än undantag. Och återstående frågorna om effektivitet och eventuella begränsningar av ADHD-coaching är heller inget nytt. Några viktiga frågor som behöver lyftas är coachernas metodologiska kompetens, hur de anpassar sina insatser till befintlig kunskap, behovet av vetenskapliga studier, potentiella kostnader och eventuella negativa effekter av coachning. Inom vårt coach-program på Letterlife strävar vi efter att adressera alla dessa frågor och bidra till att öka forskningen kring ADHD-coaching. Alla våra coacher är utbildade och arbetar enligt metoder som baseras på evidens och beprövad erfarenhet.  Motiverande samtal eller motivational interviewing (MI) på engelska är grunden i allt arbete och vi validerar och utvärderar att våra coacher arbetar i enlighet med denna metod genom regelbundna, obligatoriska och externa bedömningar av ackrediterade MI-experter. Så även om forskningslitteraturen om coaching är begränsad, vet vi att det vetenskapliga stödet och evidensbasen för att jobba med förändringsarbete och personligt stöd utifrån MI är stark.

Hur vet jag vad jag behöver?

Att leva med ADHD innebär olika utmaningar för olika människor. Så, tänk länge, hårt och ärligt på vilka problem din ADHD skapar i just ditt liv. Tror du att en ADHD-coach är vägen att gå, eller borde dina svårigheter kanske hanteras inom hälso- och sjukvården? På många sätt kan ADHD-coaching vara en katalysator för förändring, med personliga strategier och verktyg för att navigera genom ADHD-livets utmaningar. Men bara om du är redo att prova något nytt och att ta eget ansvar för förändring.

Om du brottas med prokrastinering, eller har svårt att planera, strukturera och prioritera kan din ADHD-coach fungera bra genom att tydligt fokusera på verktyg och anpassning snarare än att lägga krut på at du ska förändras som person. Förståelsen av varje ADHD-hjärnas är unik och all ADHD-coaching handlar om att ta personligt ansvar. Din coach mål är att stärka dig att utveckla självständighet och självkänsla. En effektiv coach lägger krutet på dina perseonliga styrkor snarare än dina sårbara sidor.

Hur hittar jag rätt coach?

Här kommer några grundläggande råd innan du drar igång din egen ADHD-coacning:

  1. Se till att din coach är certifierad enligt validerade och evidensbaserade metoder som till exempel MI, Community Reinforcement Approach (CRA) eller KBT-metoder och har grundläggande förståelse hur ADHD-hjärnan fungerar neurokognitivt. Se också till att din coach visar en tydlig förståelse och respekt för vad ADHD-coaching INTE är (dvs. hälso- eller sjukvård, psykoterapi eller medicinsk rådgivning).
  2. Definiera dina behov, reflektera över dina specifika utmaningar och sätt tydliga mål. Fundera över varför du söker coaching och föreställ dig vilka resultat du hoppas få. En sådan här första övning i självmedvetenhet hjälper dig att hitta en coach som jobbar i linje med dina behov.
  3. Ställ specifika frågor till din coach under din första konsultation. Fråga hur coachen jobbar med förändring av vanor och beteende. Ställ testfrågor som handlar om just dina utmaningar för att vara säker på coachen har insikt i och kan anpassa sitt arbetssätt till just dina behov.
  4. Värdera att din coach har erfarenhet, samarbete och utbildning från hälso-och sjukvård (legitimerad sjukvårdspersonal som läkare och psykologer). Erfarna coacher, utbildade av licensierade hälso- och sjukvårdsprofessionella, läkare och psykologer, kommer att erbjuda säkrare och mer meningsfulla förändringar på färre sessioner än oerfarna coacher utan bred utbildning. 
  5. Sen, när du vet att din coach har rätt utbildning, prioritera personkemi! Att du känner förtroende för och uppskattar din coach som person är faktiskt rätt avgörande. Se till att era personligheter matchar, att kommunikationen er emellan flyter lätt och fritt och att ni snabbt kan etablera ett förtroendefullt och framgångsrikt samarbete med mätbara resultat.

Sammanfattningsvis är ADHD-coaching, när det används på rätt sätt, av rätt personer och för rätt målgrupp, ett kraftfullt verktyg för personlig utveckling. Genom att välja en kvalificerad coach med rätt utbildning, ha en ärlig syn på dina behov och utmaningar, ställa insiktsfulla frågor och prioritera personkemi och samarbete, kan du ge dig ut på en spännande och givande resa mot bättre hälsa och livskvalitet.

Senaste
ADHD & Diet - what is the connection?
  • Blogg

ADHD, kost, kroppsuppfattning och ätstörningar – Hur hänger det ihop?

Är du en kvinna med ADHD, ADD eller autism är den statistiska sannolikheten att du någon gång under livet har varit tvungen att kämpa med en regelrätt ätstörning1. Frågar jag dig hur du känner, eller har känt, om din kropp är risken ännu högre att du kommer berätta att ni levt ett helt liv i […]

  • Blogg

Bara gört! – De bästa träningstipsen från PT-psykologen Greta

Behöver du praktiska verktyg för att få till träning som håller över tid? Jag gissar nämligen att du, som de allra flesta, säkerligen redan hört att regelbunden fysisk aktivitet är en grundpelare för alla människors både mentala och fysiska hälsa. Idag kommer PT-psykologen Greta Wester att dela med sig av sina bästa träningstips med dig! Att […]

The importance of balanced exercise when living with ADHD
  • Blogg

Rörelseenergi – Kraften av fysisk aktivitet

Är du en sån som skapar storslagna planer för träning som sedan aldrig blir av? Känner du att ditt liv är konstant kamp för andningspauser att bara tanken på att spilla kvalitetstid på träning är otänkbar? Eller använder du träning som ett botemedel mot stress att det till och med blir ohälsosamt för dig?  Du är […]