Coaching, personligt och effektivt stöd för kvinnor med ADHD

Du är förmodligen redan smärtsamt medveten om hur din ADHD och dina hormoner lägger krokben för dig i livet. Kanske känner du också att vården inte riktigt når upp till det personliga och praktiska stöd du faktiskt behöver för att komma vidare. Då kan ADHD-coaching fungera som ett komplement till den behandling du får (eller inte får) inom sjukvården.

Är glaset alltid halvfullt?

Som läkare och forskare är mitt fokus att undersöka, identifiera och behandla psykiatriska problem och lidande baserat på en modell för olika diagnoser. En coach fokuserar i stället på att utveckla nya verktyg och strategier och baserat på personliga styrkor förbättra funktionen i vardagen. Även om hälso- och sjukvårdspersonal och coacher delar många grundläggande egenskaper såsom att utgå från ett gemensamt förtroende och samarbete, så jobbar vi med olika nivåer av de känslomässiga och kognitiva utmaningarna vid ADHD.

I den här bloggen ska vi titta närmare på fördelarna med ADHD-coaching, särskilt för kvinnor, med insikter hämnade från internationell erfarenhet där ADHD-coaching länge varit en självklar del av stödet för ADHD. Är ADHD-coachning något för dig, kan det innebära vinster även för sjukvården och varför fungerar coaching enligt oss på Letterlife?

Psykoedukation, det vill säga att man får kunskap om vad ADHD är och skapar för vardagsproblem, är en viktig del av det evidensbaserade stöd du har rätt till när du fått en ADHD-diagnos. Men bara kunskap och insikt får ju inte riktigt få saker gjorda, eller hur? I värsta fall sitter du kanske med mer kunskap om vad som inte fungerar i ditt liv. ADHD-coaching handlar om att först och främst göra de logiska kopplingarna mellan nuvarande sätt att fungera och sedan få praktiskt stöd för struktur, strategier och förändring.

Men ADHD-coaching kan aldrig ersätta, utan är tänkt att komplettera vårdens multimodala evidensbaserade behandlingsinsatser för ADHD (psykoedukation, kognitivt stöd och mediciner). Målet är att bygga upp praktiska verktyg för att förändra negativa beteenden och känslor.

Vad är ADHD-coaching?

ADHD-coaching är ett målmedvetet och strukturerat samarbete mellan dig och din coach där ni täcker av de viktigaste aspekterna i just ditt liv. Din coach utgår från evidensbaserade KBT-inspirerade metoder för livsstilsförändring. Motiverande Samtal (MI), mindfulness och ADHD 24/7-modellen ser till att ni alltid har fokus på att du har goda och meningsfulla relationer och en meningsfull sysselsättning i livet. Och att alltid har koll på de viktigaste livsområdena vid ADHD; kost, motion, sömn, stress, känslor, beroenden och vardagsstruktur. Ert samarbete bygger på trygghet och respekt där ni båda har en aktiv roll, prioriterar pragmatiska lösningar och håller varandra ansvariga för de mål ni satt upp.

Vill du veta mer om ADHD coaching, var med på vårt webinar där vi berättar mer om det och du kan ställa frågor till mig och till en av våra coacher!

Vad är ADHD-coaching INTE?

ADHD-coaching ska inte användas i stället för, utan som ett komplement till vård. Coaching används för att få till det praktiska vardagsstödet som rekommenderas i riktlinjerna för ADHD och kan därför också avlasta vården. ADHD-coacher ställer inte diagnoser, behandlar inte till exempel depression eller ångest och ger inte råd om läkemedel eller psykoterapi.

Sammanfattningsvis kan ADHD-coaching vara ett personligt, och effektivt stöd för kvinnor med ADHD. I den bästa av världar är coaching en länk mellan dig som person och de insatser du får för din ADHD inom vården.

Läs mer om ADHD coaching hos oss på Letterlife här.

Senaste
  • Media

ADHD och Hormoner Podcast med Kate Moryoussef och Lotta

Lotta och Kate pratar om ADHD, Hormoner och hur man skapar en större självkänsla kring sina livsstilsval! För över två decennier sedan hade hon en livsinsikt: att försumma hennes mående skulle leda till problem. Hon var fast i den ytliga världen av konsument-PR, upptäckte hon att försummelse av sömn, kost och gränser gjorde att hon […]

  • Blogg

ADHD Mediciner – Nytta eller risk? Forskning eller myter?

Har du precis fått en ADHD-diagnos och står inför att kanske prova medicin? Eller har du ett barn med ADHD och saknar svaren du behöver för att våga testa läkemedelsbehandling? Du är inte ensam! Mediciner, oavsett om det riktar sig till barn eller vuxna kan väcka en mängd känslor och frågor. Speciellt när det ju […]

  • Media

ADHD Medicinering med Lotta och David

Lyssna på senaste avsnittet av David och Bo pratar pedagogik där Lotta intervjuas om ADHD Medicinering.