ADHD-medicin och hormoner, borde doserna anpassas utifrån menscykeln?

Många flickor och kvinnor beskriver att de reagerar olika på sina ADHD-mediciner beroende på hur deras aktuella hormonella status ser ut. Vissa har till och med, i samarbete med sin läkare eller sjuksköterska, testat en mer individuell doseringsstrategi för sina ADHD-mediciner och berättar att doser anpassade till deras menscykel ger dem bättre vardagsfunktion och mindre biverkningar. Men vad innebär så kallad ”cyklisk dosering” och hur kan det se ut i verkligheten? Det är ämnet för veckans blogginlägg från Letterlife.

Hormoner i svängning

Från puberteten till klimakteriet lever vi som flickor och kvinnor vårt reproduktiva liv i dramatisk och ständig hormonell svängning. Med tanke på att våra hjärnor är fullpackade med hormonreceptorer borde det inte komma som någon större överraskning att dramatiska förändringar i könshormoner kommer att påverka inte bara hur vi mår och fungerar, utan också våra ADHD-symtom och effekten av de mediciner vi tar. Till exempel visar forskning att kvinnor reagerar olika på alkohol, nikotin och kokain i olika faser av menstruationscykeln1. Mer specifikt verkar det som att kvinnor kan uppleva att de får mindre effekt av stimulerande substanser under gulkroppsfasen, alltså de två veckorna efter ägglossningen när östrogennivåerna sjunker tillbaka och progesteronnivåerna ökar).

Även om det ännu finns inte finns några större studier som utforskar om olika doser av centralstimulerande ADHD-medicin påverkar flickor och kvinnor med ADHD olika beroende på vilken period av menstruationscykeln sitt reproduktiva liv man är i, kan en konsekvens av att dopamin och östrogen påverkar varandra vara att man både får för liten eller för stor effekt av sitt ADHD-läkemedel om man använder en dosregim som är anpassad för män. Det verkar som att östrogennivåerna påverkar dopaminaktiviteten i hjärnan och därigenom både effektiviteten och toleransen för ADHD-mediciner. Denna grundläggande teoretiska ram för varför cyklisk dosering kan vara ett intressant område att utforska hos kvinnor är egentligen inget nytt. Cyklisk dosering av antidepressiva medel (SSRI) för PMS/PMDS-problem hos kvinnor har använts i många år redan. Det finns till och med internationella konsensussrapporter publicerade om detta2. Men eftersom det inte finns någon sådan samstämmighet om hur kvinnliga hormoner påverkar ADHD-symtom finns det inte heller så mycket att gå på när det gäller att vägleda flickor och kvinnor angående deras ADHD-mediciner och doser.

Mias berättelse

Mia 38, beskriver sin personliga medicinstrategi så här:

”Jag började följa min menscykel efter att jag fick mitt sista barn för 4 år sedan. Jag återupptog också min ADHD-medicinering som jag hade pausat under graviditeten, och det blev snart uppenbart för mig att både mitt humör och min funktionsnivå svängde dramatiskt över min menscykel. Den första en och en halv veckan efter min mens var ganska lugn. Sedan några dagar innan ägglossningen började mina tankar rusa och jag blev alltmer irriterad och rastlös. Min man sa att jag var som ”mig själv på steroider” under dessa dagar, pratade väldigt snabbt och blev irriterad på alla som var så ”långsamma och dumma”. Jag betedde mig verkligen hypomant! Sedan efter en och en halv vecka till var det som om jag gick in i ytterligare en ny fas där jag nästan var apatisk och deppig. Jag hade ingen energi ens för de minsta sakerna hemma och min hjärna kidnappades hela tiden av katastroftankar och känslor av att vara totalt misslyckad.”

Hon fortsätter:

”Så jag visade detta mönster av en känslomässig och funktionsnivåmässig berg- och dalbana för min läkare och tillsammans kom vi överens om att utgå från hypotesen att hormonerna och medicinerna samverkade på något sätt som kanske kunde förklara åtminstone en del av dramat. Det var därför vi beslutade oss för att prova att anpassa mina doser med utifrån på min menscykel. Vi bestämde en grunddos för de första 10 dagarna, sänkte dosen tillfälligt 4 dagar före ägglossningen, återgick till grunddosen i 7 dagar och ökade den sedan igen de sista 6 till 7 dagarna före mensen. Det kanske låter komplicerat och rörigt, men för mig förändrade det helt spelplanen. Jag fungerar på en mycket mer stabil nivå nu och sparar så mycket energi genom att inte behöva hantera det kaos jag vanligtvis hamnade i på grund av dålig ADHD-kontroll eftersom jag hade för låg dos vissa dagar och biverkningar av att jag hade för hög dos andra dagar.”

Sammanfattningsvis

Konceptet med cyklisk dosering för ADHD-medicin syftar till att anpassa den individuella dosen till de förutsägbara hormonella variationer som vi vet att kvinnor genomgår i sin menscykel. Genom att ta med biologiska faktorer i beräkningen är målet att optimera behandlingsresultaten för kvinnor med ADHD. Det här borde inte behöva beskrivas som ett isolerat ”experiment” eftersom det i grund och botten ju är kärnan i det vi kallar för precisionshälsa. Precisionsmedicin borde inkludera kvinnor också! Det är dock viktigt att påpeka att forskningen är begränsad till obefintlig på det här området än så länge. Det finns dessutom många kvinnor, både med och utan ADHD, som inte alls påverkas särskilt mycket av de hormonella svängningarna under menscykeln och livet. Alla justeringar av medicinering ska alltid göras i samråd med den hälso- och sjukvårdspersonal som är ansvarig för behandlingen.

Referencer:

1Handy AB, Greenfield SF, Yonkers KA, Payne LA. Psychiatric Symptoms Across the Menstrual Cycle in Adult Women: A Comprehensive Review. Harv Rev Psychiatry. 2022 Mar-Apr 01;30(2):100-117. doi: 10.1097/HRP.0000000000000329. PMID: 35267252; PMCID: PMC8906247.

2Nevatte T, O’Brien PM, Bäckström T, Brown C, Dennerstein L, Endicott J, Epperson CN, Eriksson E, Freeman EW, Halbreich U, Ismail K, Panay N, Pearlstein T, Rapkin A, Reid R, Rubinow D, Schmidt P, Steiner M, Studd J, Sundström-Poromaa I, Yonkers K; Consensus Group of the International Society for Premenstrual Disorders. ISPMD consensus on the management of premenstrual disorders. Arch Womens Ment Health. 2013 Aug;16(4):279-91. doi: 10.1007/s00737-013-0346-y. Epub 2013 Apr 27. PMID: 23624686; PMCID: PMC3955202.

Senaste
Overview - control tower
  • Blogg

Överblicka – Att förstå din ADHD-hjärnas kontrolltorn 

Vår hjärnas ”kontrolltorn” hjälper oss att hantera vardagliga uppgifter. Men när ADHD-hjärnan fungerar annorlunda, kan även enkla uppgifter kännas överväldigande. Att förstå din unika hjärna kan hjälpa dig att skapa effektiva strategier för ett smidigare vardagsliv. Det går vi igenom i den här bloggen. Många som har ADHD berättar om hur stressigt det kan kännas […]

Heidi Dellafera Eagleton, Writer
  • Blogg

När medicin inte är möjligt – så räddade rörelse och sång mina dagar och nätter 

Efter att ha fått förmaksflimmer behövde jag ett nytt sätt att hantera min ADHD. Utan mediciner. Det visade sig att svaret alltid hade funnits hos mig! Här delar jag med mig av hur rörelse och sång förvandlade mitt liv. Och gav mig lugn och glädje på sätt jag inte hade kunnat föreställa mig. När jag […]

D-MER feelings of discomfort during breastfeeding
  • Blogg

Skamliga obehagskänslor vid amning? Det kan vara D-MER

Amning är ofta en tid av lugn och samhörighet, men för vissa kvinnor medför den oväntade obehagliga känslor. Det kan vara kopplat till något som kallas Dysphoric Milk Ejection Reflex (D-MER). Att förstå D-MER är avgörande för att kunna ge mödrar rätt stöd. Här fördjupar vi oss i vad det är och vad forskningen säger. […]