Stress och Återhämt­­­ning med ADHD

Är du en av alla kvinnor med ADHD som, trots bristande exekutiva funktioner, alltid verkar utses till projektledare på jobbet? Går du ”all in” i allt från trädgårdsarbete till Excel-filer eller studier? Blir du så involverad i så många olika projekt att du får lägga all din energi på att jonglera så många olika bollar att dina helger mest handlar om att ligga på soffan och försöka återhämta dig innan det börjar om igen på måndag? Kanske är du en av de många vuxna kvinnor med ADHD som redan varit sjukskriven för utbrändhet flera gånger och innerst inne vet att du är på väg dit¨t igen men helt enkelt inte kan stoppa dig själv? Du är inte ensam!

Stress kan vara en positiv sak, och många av våra Letterlife-användare med ADHD berättar för oss att de behöver en viss stressnivå för att få saker och ting gjorda. Men stress kan också bli en helt uppslukande och giftig känsla som gör dig helt förlamad och på sikt utbränd. Självklart upplever vi alla stress på olika nivåer och i olika delar av våra liv; det är en oundviklig del av att vara människa. Men kanske har det blivit en så stor del av ditt liv med ADHD att det helt enkelt inte är hållbart längre?

En annan sorts liv

Många av våra Letterlife-användare vittnar om att ett liv med ADHD kan vara ett liv fyllt av att kämpa med saker som personer utan ADHD verkar ta nästan för givna. Och många säger att, beroende på deras ADHD-profil och hormonella status, kan det vara svårt att ÖVERBLICKA och hantera allt som behöver göras, REGLERA sina känslor, aptit eller energi, FILTRERA bort ovidkommande intryck från omgivningen och kroppen och SKIFTA fokus när man blir distraherad. Det här leder då ofta till ett energiläckage som pågår varje minut, varje dag utan att någon omkring dem märker det. Många säger att det oftast inte är förrän man stänger dörren bakom sig hemma som ens ADHD-hjärna kan ladda om och samla kraft. Och det är logiskt, eller hur? Om du har svårt att strukturera, organisera och prioritera vardagliga aktiviteter måste du kanske ägna enorma mängder energi bara för att ta dig igenom en vanlig dag. Kanske tar du med dig arbetet hem för att hinna ifatt och missar möjligheten att återhämta dig när du är ledig.

Därför står ofta ADHD-hjärnan inför en akademisk och arbetsmässig verklighet utformad för människor med hjärnor som fungerar ganska annorlunda. Riskerna? En obalans mellan yttre krav och inre färdigheter kan utlösa en nedåtgående spiral som, i värsta fall, kan ledea till total utmattning och utbrändhet. Viktigt att komma ihåg är att det här oftast inte har något alls att göra med intelligens. Det handlar i stället om hjärnans exekutiva funktioner! Det är därför så många människor med ADHD kan prestera fantastiskt bra samtidigt som de fungerar så himla dåligt!

Att bryta onda cirklar

Men är det möjligt att bryta en ond cirkel och börja leva och arbeta mer i harmoni med sin ADHD-hjärna? Är det möjligt att lära av sina misstag och omfamna en tillväxtmentalitet där utmaningar och bakslag ses som möjligheter i stället för katastrofer? Vi tror definitivt det! Här är några enkla knep från våra Letterlife-användare som också vill påminna oss om att balansen mellan arbetsstress och återhämtning är en pågående process!

Översikt!

När du står inför en stor och komplex uppgift, försök att kartlägga och skriva ner så många olika aspekter av uppgiften som möjligt på ett papper eller en whiteboard. Var kreativ och överinklusiv i detta skede för att se till att allt är med i bilden innan du går till attack mot projektet.

Strukturera!

Använd din pappers- eller whiteboard-mindmap för att dela upp projektet i olika mindre delar. Skapa en tidsplan och försök att gruppera saker som är relaterade i tid, plats eller aktivitet i samma grupper. Använd olika färger för olika teman.

Prioritera!

När du tittar på de olika kategorierna en i taget, är du säker på att alla delar av detta projekt är ditt ansvar? Om ja, identifiera de viktigaste uppgifterna och sätt dem högst upp på din Trafikljus-Lista såhär:

Rita en lista med tre olika kolumner!

Kolumn 1: Grönt ljus – Lägg allt du behöver göra idag här.

Kolumn 2: Orange ljus – Lägg alla saker som kan göras imorgon eller senare den här veckan här.

Kolumn 3: Rött ljus – Lägg alla saker som du inte ens vet om de är ditt ansvar och som skulle må bra av mer tid för att mogna här.

Låt oss veta vad du tycker om den här bloggen, fortsätt det goda arbetet och kom ihåg att ta tid för återhämtning!

/Team Letterlife

Senaste
  • Media

ADHD och Hormoner Podcast med Kate Moryoussef och Lotta

Lotta och Kate pratar om ADHD, Hormoner och hur man skapar en större självkänsla kring sina livsstilsval! För över två decennier sedan hade hon en livsinsikt: att försumma hennes mående skulle leda till problem. Hon var fast i den ytliga världen av konsument-PR, upptäckte hon att försummelse av sömn, kost och gränser gjorde att hon […]

  • Blogg

ADHD Mediciner – Nytta eller risk? Forskning eller myter?

Har du precis fått en ADHD-diagnos och står inför att kanske prova medicin? Eller har du ett barn med ADHD och saknar svaren du behöver för att våga testa läkemedelsbehandling? Du är inte ensam! Mediciner, oavsett om det riktar sig till barn eller vuxna kan väcka en mängd känslor och frågor. Speciellt när det ju […]

  • Media

ADHD Medicinering med Lotta och David

Lyssna på senaste avsnittet av David och Bo pratar pedagogik där Lotta intervjuas om ADHD Medicinering.