ADHD och sömn, hur sover jag bättre?

Är du en av oss som kan trycka på snooze-knappen så många gånger att andra undrar varför du ens har en väckarklocka? Och känner du dig aldrig riktigt utvilad oavsett hur många timmars sömn du fått? Har du alltid behövt mer sömn än andra och är dina dagar ofta en konstant längtan efter att få komma tillbaka till sängen?

Eller använder du sömn som ett sätt för att slippa ta tag i saker som du inte vet hur du ska hantera? Kanske har du svårt att koppla av på kvällarna i perioder med extra mycket stress på jobbet? Eller har du aldrig haft några hållbara rutiner för att komma i säng på kvällen eller upp ur den på morgonen? Kanske är ditt huvud så proppfullt av bekymmer som vill följa med dig in i sovrummet på kvällarna?

Sömnproblem mer regel än undantag

Den orättvisa paradoxen är att för personer med ADHD är sömnproblem mer regel än undantag. Och ovsett orsak så försämrar såklart bristen på tillräcklig, högkvalitativ sömn dina ADHD-symtom och gör dig mer mottaglig för stress och misstag.

Sömn påverkas också av hormonella faktorer.

Under tonåren, när risken för ångest och depression hos unga kvinnor vanligtvis är som högst, hamnar många också i onda cirklar framför skärmar och sociala medier, vilket i sin tur äter upp värdefull tid för sömn och återhämtning.

Även under tiden runt klimakteriet kan sömnen förändras, och din sömn kan till bli känsligare för till exempel alkohol och rumstemperaturer och du finner kanske dig själv liggandes vaken hela nätter utan att få en blund i ögonen.

Människor har olika sömnbehov, och det gäller förstås även för personer med ADHD. Kanske har du inga problem med att sköta ditt dagliga arbete efter endast fem timmars sömn? Eller så känner du att du inte borde tillåtas i ett mötesrum om du inte har fått dina stadiga tio timmar natten innan? Kanske känner du att du har sovit tillräckligt många timmar men ändå inte känner dig utvilad? Och visste du att forskning visar att många med ADHD har en annorlunda dygnsrytm?

Tips för bättre sömnhygien

Idag delar våra Letterlife-användare med sig av några av sina bästa tips för bättre sömnhygien. Mycket av det här har du förmodligen hört tidigare. Men eftersom sömn är så viktig för vårt välmående och vardagsfunktion kanske det är värt att återbesöka och reflektera över dessa saker en gång till?

Var ärlig!

Vi kan inte, och bör inte, försöka komma runt det faktum att det vi gör under dagen kommer att påverka vår sömn på natten. Ett alltför packat och obalanserat schema kommer att göra det svårare att koppla av på kvällen. Tvärtom kan också en alltför passiv dag göra det omöjligt för hjärnan att bygga upp ett tillräckligt behov av sömn.

Vi kan lika gärna vara ärliga om hur mycket andra livsstilsfaktorer påverkar vår sömn och att det kanske finns arbete att göra på andra områden av livet innan vi vänder oss till snabba lösningar som till exempel sömnmediciner.

Var aktiv!

Motion och att vara ute i dagsljus har en positiv effekt på sömnen. Om det går är det ofta bättre att träna tidigare på dagen eftersom sena träningspass kan göra det svårare att somna på grund av de stresshormoner som frigörs under fysisk aktivitet.

Om träningen utförs utomhus och du får dagsljus samtidigt – vinn vinn!

Var vaken!

Även om vissa med ADHD vittnar om att en kort tupplur på runt en kvar, mitt på dagen, kan ladda batterierna och rensa tankarna, kommer att sömn på dagen att riskera att minska vårt behov av nattsömn.
Så, dagtidssömn, hur frestande det än är, innebär alltid en risk att hamna i negativa sömncykler.

Och kom ihåg, det är inte ”farligt” att stiga upp ur sängen och ta sig igenom dagen även om du nästan inte fick en blund i ögonen i natt. Tvärtom är det ofta bättre att ha en usel dag och hoppas på en bättre nästa natt.

Din kropp och hjärna har en fantastisk förmåga att återhämta förlorad sömn genom att sova extra effektivt nästa natt.

Så, natti natti! Låt oss veta vad du tycker om de här tipsen och om du har några egna ännu bättre!

/ Team Letterlife

Senaste
Woman experiencing hot flushes in Menopause
  • Blogg

Det sitter i huvudet

– Hur sjunkande östrogennivåer kan förklara klimakteriesymptom Ny forskning visar att minskade östrogennivåer under klimakteriet påverkar hjärnans struktur, kopplingar och ämnesomsättning. Det bidrar till de vanligaste symptomen i klimakteriet (menopaus), eller snarare förklimakteriet (perimenopaus), som vallningar, hjärndimma, sömnlöshet och humörsvängningar. Vi dyker in i vad forskningen säger och ger tips på hur du kan hantera […]

Letterlife co-founder Lotta Borg Skoglund MD PhD
  • Blogg

ADHD – Test eller inte test?

Det finns inget ”snabbtest” för ADHD. Utan en stor del av en ADHD utredning görs genom att man själv skattar sin situation och intervjuas av psykolog och läkare med lång och bred erfarenhet av ADHD. Och andra psykiatriska tillstånd och diagnoser. Men det kan ändå ingå en massa andra tester som ofta (men inte alltid) […]

Cyclic Dosing
  • Blogg

Letterlife hjälpte mig äntligen att få cyklisk dosering

En berättelse av Sam – En nöjd Letterlifeanvändare Användaren Sam delar med sig av hur Letterlife hjälpte henne att förstå sambandet mellan ADHD och hormonella förändringar. Och hur hon med mer kunskap kunde övertyga sin läkare att cyklisk dosering var ett alternativ. Insikter som kan leda till mer personlig och effektiv medicinering för kvinnor med […]