ADHD: Att hitta tränings­motivation och hålla fast vid rutinen

Gör du också upp planer och träningsprogram som du sen aldrig orkar eller hinner prova? Vet du också innerst inne att en löprunda skulle vara SÅ bra för dig, och ändå kan du bara inte få dig själv ut över tröskeln? Kämpar du med att hitta tid för dig själv i vardagen och att då förstöra värdefull egentid med träning känns väl masochistiskt, även för dig? Du är inte ensam! Den här veckans blogg handlar om ADHD-förbannelsen av att inte kunna göra något måttligt, inte ens träning. Kanske är du nyfiken på att höra om några av de lifehacks som våra Letterlife-användare delar med sig av?

Det är väl i det närmaste att betrakta som att sparka in en öppen dörr att påstå att fysisk aktivitet kan vara bra både för kroppen och hjärnan; forskning har ju konsekvent visat det och dessutom är det naturligtvis helt i linje med vanligt hederligt sunt förnuft. För personer med ADHD har träning visat sig vara extra bra, vilket ju gör det ännu orättvisare att det är så extra svårt att få till och hålla i rutiner kring träning när man har ADHD. Visste du till exempel, för personer med ADHD, är lika vanligt att träna för mycket som för lite?

Så är det ens värt att försöka får till det här med träning? Ja, självklart! För om du lyckas träna med måtta över tid, ökar du avsevärt din motståndskraft mot stress, blir bättre på att reglera dina känslor och minskar risken att drabbas av både psykisk och kroppslig ohälsa. Och det som är så bra är att det inte spelar någon roll vilken typ av träning du väljer. Det finns alltså inget som säger att du måste gå till gymmet, använda maskiner, gå med i grupper eller följa något särskilt träningsprogram. Den viktigaste är att du får till en rutin som du kan tänka dig att hålla i.  

En annan sak med träning är att vi tenderar att glömma att vi inte behöver så mycket som vi kanske tror (eller som det verkar on vi lyssnar på ”wellness-experter” eller läser träningsbloggar). Det största hotet mot sunda rutiner kan faktiskt vara att sätta ribban för högt, gå ut för hårt och antingen skada sig eller tappa motivationen. Du behöver alltså inte gå till gymmet eller släpa dig ut för att jogga om du inte gillar det. Det viktigaste är att du hittat något som du kan tänka dig att göra om. Ungefär 3 gånger i veckan. Så försök hitta rimligt njutbara sätt att vara fysiskt aktiv i din vardag. OCH HÅLL DET ENKELT! Allt räknas, eftersom den bästa träningen är den som blir av och som du kan hålla fast vid över tid. Så sätt inte upp för stora mål utan börja i det lilla så ökar du dina chanser att skapa rutiner över tid.

Visste du att fysisk aktivitet kan vara särskilt effektivt under perioder av mycket stress eller om du har mycket ångest? Träning ökar ju puls och blodtryck, vilket gör att din hjärna uppfattar att den ”håller samma takt som kroppen.” På sätt och vis kan du ”lura din hjärna” att tro att den springer ifrån och undkommer ett inbillat hot. Träning har ångestdämpande effekter både på kort- och lång sikt, och det är lättare att tänka klart och fatta klokare beslut efter träningen. Dessutom behöver både kroppen och hjärnan vara trötta för att slappna av och somna på kvällen, så fysisk aktivitet är den viktig del i den allmänna sömnhygienen också.

Låt oss lyssna på några av våra Letterlife betatestare och vilka enkla lifehacks som har för dem. Kanske finns det något i det för dig också?

Håll det nära!

Ha alltid din träningsväska packad och ta med den vart du än går. Finns det något mer irriterande än att få chansen att klämma in ett pass och inte ha med sig sakerna? Tänk som en Ocean Race-seglare och packa minsta möjliga som behövs för ett träningspass så att du samtidigt kan ha med den överallt!

Håll det enkelt!

Överdriv inte! Det spelar ingen roll vilken typ av träning du gör så länge du får upp pulsen och flåset lite. Det är inte bättre att gå till gymmet än att ta en löprunda eller hundpromenad i skogen. Gå på träningspass i grupp om du gillar det eller håll det för dig själv om det är mer din grej.

Håll tiden!

Sätt av tid för träning i ditt schema på samma sätt som du planerar tid för att äta lunch. Pallar du att träna på morgonen kan du leva på effekten av dina stabiliserade energinivåer hela dagen. Och det blir lättare att sova, om man inte tränar för sent på dagen? Och kom ihåg att misstaget nästan alla gör är att fokusera på hur jobbig själva träningen kommer att vara. Försök i stället att föreställa dig hur du kommer att må EFTER träningen. Faktum är att det är den lilla dopaminkicken som bara tanken på hur bra du kommer må efteråt kan vara det som får dig över tröskeln och på väg.

Låt oss veta vad du tycker om den här bloggen, och fortsätt vara i rörelse!

/Team Letterlife

Senaste
Overview - control tower
  • Blogg

Överblicka – Att förstå din ADHD-hjärnas kontrolltorn 

Vår hjärnas ”kontrolltorn” hjälper oss att hantera vardagliga uppgifter. Men när ADHD-hjärnan fungerar annorlunda, kan även enkla uppgifter kännas överväldigande. Att förstå din unika hjärna kan hjälpa dig att skapa effektiva strategier för ett smidigare vardagsliv. Det går vi igenom i den här bloggen. Många som har ADHD berättar om hur stressigt det kan kännas […]

Heidi Dellafera Eagleton, Writer
  • Blogg

När medicin inte är möjligt – så räddade rörelse och sång mina dagar och nätter 

Efter att ha fått förmaksflimmer behövde jag ett nytt sätt att hantera min ADHD. Utan mediciner. Det visade sig att svaret alltid hade funnits hos mig! Här delar jag med mig av hur rörelse och sång förvandlade mitt liv. Och gav mig lugn och glädje på sätt jag inte hade kunnat föreställa mig. När jag […]

D-MER feelings of discomfort during breastfeeding
  • Blogg

Skamliga obehagskänslor vid amning? Det kan vara D-MER

Amning är ofta en tid av lugn och samhörighet, men för vissa kvinnor medför den oväntade obehagliga känslor. Det kan vara kopplat till något som kallas Dysphoric Milk Ejection Reflex (D-MER). Att förstå D-MER är avgörande för att kunna ge mödrar rätt stöd. Här fördjupar vi oss i vad det är och vad forskningen säger. […]