ADHD: Överlevn­adsguide för Kvinnor

Om du lever som kvinna med ADHD i en värld skapad för män utan ADHD har du förmodligen redan insett att de flesta människor inte är funtade som du. Som en direkt konsekvens kan du då få råd som kan låta helt rimliga och relevanta för de flesta, men som kan vara helt meningslösa och i värsta fall direkt skadliga för dig. Dessutom riskerar ju dessa välmenande men helt felriktade råd att öka både frustrationen och självföraktet som så många kvinnor med ADHD redan bär med sig.

Är du en av dem som torterar du dig själv med självtvivel och självkritik och som undrar vad du är för en människa som misslyckas med det du har bestämt dig för att göra, gång efter gång? Som inte dyker upp på din väns födelsedagsfest bara för att du inte har energi just den dagen? Och vad är det för fel med dig som inte kan hålla ett enda löfte eller bevara en enda hemlighet? Och varför tränar du inte regelbundet och varför äter du så ohälsosamt när du samtidigt säger att du hatar din egen? Varför går du inte och lägger dig i tid och varför går du inte upp och tar tag i din dag? Varför slutar du inte röka, och varför kan du inte dricka ”måttligt” som normala människor? Är du en av alla med ADHD som känner att dina känslor är överallt och som blir uttråkad av ”normala” människor? Du är inte ensam! Vi har hört olika versioner av de här berättelsen från väldigt många kvinnor med ADHD och från människorna runt dem.

Men en avgörande detalj som vi ofta missar är att problemet oftast inte är brist på självinsikt. Med andra ord handlar det inte om att man INTE vet att du borde äta hälsosamt, träna regelbundet, hantera stress på rätt sätt, sova gott, sluta röka, dricka mindre alkohol och kontrollera så att dina känslor inte rasa fritt och skadar dig själv och andra. Du gör förmodligen det du gör, TROTS att du vet exakt vad som vore bäst för dig.

Och ännu svårare verkar det vara för 95% av den ”neurotypiska befolkningen” att förstå att det inte är fakta som saknas Utan att det trots att man har alla fakta har så svårt att få till förändringarna man vill. Och rätt ofta får du kanske ganska meningslösa och, ärligt talat, rätt skrattretande råd.

”Ät tills du är mätt” är till exempel inte en särskilt bra idé för någon som har svårt att reglera sin aptit och tolka kroppens signaler på hunger och mättnad eller som äter på grund av känslomässiga stormar eller rastlöshet. Kopplingen mellan ADHD, övervikt och ätstörningar är nämligen mycket stark.

”Sov tills du känner dig utvilad” är inte ett särskilt konstruktivt råd för någon med en medfödd, annorlunda dygnsrytm eller som har svårt att reglera sina energinivåer. Vi vet ju att det finns ett tydligt samband mellan sömnstörningar och ADHD och att många, på grund av ett annorlunda belöningssystem, upplever en trötthet som inte kan vilas bort utan som istället kräver att man aktiverar sig ur en annars förlamande passivitet.

”Säg vad du känner!” Råd om att det är viktigt att säga vad man tänker och känner och att det kan vara skadligt att trycka ner känslor kan vara extremt dåliga för någon med ADHD, eftersom forskning tydligt visar ett starkt samband mellan svårigheter att reglera känslor, impulsivitet och ensamhet, skilsmässor, arbetslivssvårigheter och utanförskap.

”Du vänjer dig! Försök att trösta eller normalisera någons sensoriska känslighet eller sociala utmattning med råd som ”alla blir ju trötta av sociala sammanhang” är inte heller särskilt insiktsfullt. I det värst fall kan det leda till total utmattning, sjunkande självkänsla, eller utvecklingen av social fobi.

Men kanske det sämsta rådet att ge någon med ADHD är att ”ta en drink och koppla av, du lever ju bara en gång, och du verkar så spänd.” Eftersom vi vet att personer med ADHD har en ökad risk att drabbas av skadligt bruk av alkohol och droger, och måste vara extra försiktiga när det gäller alkohol och droger. Det innebär inte att alla med ADHD kommer att bli missbrukare, men det innebär att det finns en medfödd sårbarhet eftersom samma hjärnsystem är involverade i både ADHD och beroendesjukdomar. Det är därför man ska vara extra försiktig med att inte använda alkohol eller droger när man är stressad, känslomässigt i obalans eller kämpar med andra utmaningar i livet.

Hur är det för dig? Vilka är de mest oinsiktsfulla eller knäppaste dåliga råden du har fått från  neurotypiska personer? Dela dem med oss i Letterlife Community eller på [email protected].

Blogg av, Lotta Borg Skoglund MD PhD

Senaste
  • Blogg

Användarberättelse från grundaren av instagramkontot @adhdbikt

Jag är en kvinna som snart fyller 36 år och som lever tillsammans med min sambo sedan 10 år tillbaka och våra två döttrar, en 4-åring och en 4-månaders bebis. Jag hade bra betyg i både grundskola och gymnasiet och har pluggat vidare på högskolan. Jag visste vad jag ville och att jag behövde få […]

Movement is important for us living with ADHD
  • Blogg

Om kraften i rörelsen

Jag sitter och gör lite research inför en föreläsning jag ska ha om ADHD och träning, och snubblar över några studier som slungar mig trettio år tillbaka i tiden. Till högstadiet och gymnasiet. Det jag läser gör mig både rörd och stolt. Över den lilla tjejen som var jag och hur hon vände en omöjlig […]

Overthinking is common with ADHD, but there are ways to improve.
  • Blogg

Överanalyserande – sluta skapa problem som inte finns!

Just “övertänkande” eller “överanalyserande” verkar vara särskilt vanligt bland flickor och kvinnor med ADHD och AuDHD. Och det skapar ofta ett otroligt lidande. Den här bloggen handlar om övertänkande, ältande och vad du själv kan göra för att förbättra din mentala flexibilitet genom att utmana din ADHD-hjärnans rädslor för ett hotande kaos. Får du ofta […]